ESM: «Πράσινο φως» για τη 2η πρόωρη αποπληρωμή δανείου στο ΔΝΤ ύψους 3,3 δισ. ευρώ

ESM: «Πράσινο φως» για τη 2η πρόωρη αποπληρωμή δανείου στο ΔΝΤ ύψους 3,3 δισ. ευρώ

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έδωσε σήμερα το «πράσινο φως» για τη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή ελληνικού δανείου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ύψους περίπου 3,3 δισ. ευρώ.

Τα συμβούλια διευθυντών του ESM και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) συμφώνησαν να άρουν την υποχρέωση της Ελλάδας για ανάλογη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων της προς τον ESM και το EFSF, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αποπληρωμή του δανείου προς το ΔΝΤ. Τα δάνεια από τον ESM και το EFSF προβλέπουν την αναλογική πρόωρη αποπληρωμή τους όταν αποπληρώνεται πρόωρα άλλος επίσημος δανειστής. Συνεπώς, αν δεν υπήρχε η άρση αυτής της υποχρέωσης, η Ελλάδα θα έπρεπε να αποπληρώσει το ποσό των 104,5 δισ. ευρώ στον ESM/EFSF, παράλληλα με την αποπληρωμή του ΔΝΤ.

Στις 8 Φεβρουαρίου, η ελληνική κυβέρνηση είχε υποβάλει επίσημα αιτήματα προς τον ESM και το EFSF, προτείνοντας τη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή δανείου του στο ΔΝΤ. Το ποσό των 3,3 δισ. ευρώ αντιστοιχεί περίπου στο 65% του ανεξόφλητου υπόλοιπου του δανείου του ΔΝΤ. Η πρώτη πρόωρη αποπληρωμή ήταν ύψους 2,7 δισ. ευρώ και έγινε τον Νοέμβριο του 2019.

Η πρόωρη αποπληρωμή στο ΔΝΤ θα έχει θετικό αντίκτυπο στα οικονομικά της Ελλάδα, χάρη στη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους της, ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας: «Θα ενισχύσει, επίσης, την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, καθώς ακολουθεί χώρες που ήταν σε πρόγραμμα των ESM/EFSF - την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο - οι οποίες αποπλήρωσαν πρόωρα τα δάνειά τους στο ΔΝΤ. O ESM και το EFSF είναι μακροπρόθεσμοι εταίροι της Ελλάδας και θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα στις προσπάθειές της να εφαρμόσει πολιτικές που ενισχύουν την ανάπτυξη και διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους - αυτό είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας».