Error 404: Γιατί οι κυβερνοεπιθέσεις μας απειλούν με Αρμαγεδδώνα
Τεχνολογία

Error 404: Γιατί οι κυβερνοεπιθέσεις μας απειλούν με Αρμαγεδδώνα

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ρυθμός και η φύση των επιθέσεων έχουν αυξηθεί δραματικά. Γι’ αυτό και “σαρώνουμε” τον ορίζοντα για να προστατευθούμε από έναν πιθανό “Αρμαγεδδώνα”». Αυτό υποστήριξε στις 3 Μαΐου η διευθύντρια τεχνολογιών της Bank of America, Kάθι Μπεσάντ, τονίζοντας παράλληλα ότι η τράπεζα ξοδεύει ετησίως ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να έχει τα ψηφιακά νώτα της φυλαγμένα.

Δεν πέρασε ούτε μία εβδομάδα και δύο διαδοχικά περιστατικά, σε διαφορετικές ηπείρους, ήρθαν να την επιβεβαιώσουν. Στις 5 Μαΐου, κυβερνοεπίθεση έβγαλε offline 200 κρατικές υπηρεσίες του Βελγίου, μεταξύ των οποίων το κοινοβούλιο στη Βαλονία και την πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες κλείνουν ραντεβού για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Χθες, Σάββατο 8 Μάϊου, η Colonial Pipeline, η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρία εκμετάλλευσης αγωγών καυσίμων, αναγκάστηκε να κλείσει ολόκληρο το δίκτυό της έπειτα από επίθεση κακόβουλου λογισμικού (ransomware).

Καθώς ο κόσμος δικτυώνεται ολοένα και περισσότερο, με έναν πυκνό, αρραγή ψηφιακό ιστό οι κυβερνοεπιθέσεις δεν είναι απλά ένας ακόμα κίνδυνος, αλλά μια απειλή που ρίχνει τη σκιά της πάνω από κάθε δραστηριότητα. Αυτό άλλωστε τονίζει συστηματικά τα τελευταία χρόνια η ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, «Global Risks Report», που κατατάσσει το κυβερνοέγκλημα ως έναν από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους κινδύνους. Μια οργανωμένη κυβερνοεπίθεση μπορεί να γονατίσει κρίσιμες κρατικές υποδομές και να παραλύσει όχι απλά μια επιχείρηση, αλλά μια ολόκληρη χώρα.

Οι μεγαλύτεροι παγκόσμιοι κίνδυνοι σύμφωνα με την κατάταξη του World Economic Forum

Το δε κόστος των κυβερνοεπιθέσεων έχει ξεπεράσει πια το όριο του τρισεκατομμυρίου. Το κατά πόσο, εξαρτάται από το ποια έρευνα διαβάσει κανείς. Το «The Hidden Costs of Cybercrime» της McAfee εκτιμά τις ετήσιες απώλειες της παγκόσμιας οικονομίας στο ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, περίπου δηλαδή το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η Cybersecurity Ventures αναμένει ότι το παγκόσμιο κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο θα αυξηθεί κατά 15% ετησίως για τα επόμενα πέντε χρόνια, φτάνοντας τα 10,5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, από 6 τρισεκατομμύρια το 2021. Ποσό που αν επαληθευθεί θα συνιστά ίσως τη μεγαλύτερη παράνομη μεταφορά οικονομικού πλούτου στην ιστορία, θέτοντας σε κίνδυνο τα κίνητρα για καινοτομία και επενδύσεις, ενώ θα είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τις ζημίες που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές.

Το κόστος που υπολογίζει η Cybersecurity Ventures περιλαμβάνει ζημιά και καταστροφή δεδομένων, κλοπή χρημάτων, απώλεια παραγωγικότητας, κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, κλοπή προσωπικών και οικονομικών δεδομένων, υπεξαίρεση, απάτη, διαταραχή μετά την επίθεση στην επιχειρηματική λειτουργία και πόρους για την αποκατάσταση.

Η Τζίνι Ρομέτι, Διευθύνων Σύμβουλος της IBM, μιλώντας σε συνέδριο για την κυβερνοασφάλεια στη Νέα Υόρκη το 2015 είχε χαρακτηρίσει τα δεδομένα ως τον νέο φυσικό πόρο της εποχής μας. Τη βάση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος που θα μεταμορφώσει κάθε επάγγελμα και βιομηχανία. Εάν τελικά αυτό αποδειχθεί αληθές, τότε το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, εξ ορισμού, είναι η μεγαλύτερη απειλή για κάθε επάγγελμα, κάθε βιομηχανία και κάθε εταιρεία.