Έρευνα στο ευρωκοινοβούλιο για "πάρτι" με σαμπάνιες, γκουρμέ μενού και δώρα σε υπαλλήλους

Έρευνα στο ευρωκοινοβούλιο για "πάρτι" με σαμπάνιες, γκουρμέ μενού και δώρα σε υπαλλήλους

 

Μίνι σκάνδαλο έχει προκαλέσει στο Ευρωκοινοβούλιο η ομάδα «Ευρώπη των Εθνών και Ελευθερία» (ENF) η οποία κατηγορείται ότι ξόδευσε παράτυπα 427.000 ευρώ το 2016, αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel.

Σύμφωνα με την επιτροπή ελέγχου του Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου, η ακροδεξιά ευρωομάδα που αποτελείται από 34 μέλη -ανάμεσά τους βουλευτές του γαλλικού Εθνικού Μετώπου, το αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας, και το ομώνυμο του Ολλανδού Γκέερτ Βίλντερς- το 2016 κατανάλωσε 234 μπουκάλια σαμπάνιας -ορισμένα κόστιζαν 80 ευρώ-, γκουρμέ μενού των 400 ευρώ το άτομο, και ακριβά δώρα για τους εργαζόμενους.

Το Spiegel αναφέρει πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, αποφάσισε ότι η «Ευρώπη των Εθνών και Ελευθερία» πρέπει να δώσει εξηγήσεις στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού για τις δαπάνες αυτές για τις οποίες έχει επικριθεί τόσο από εξωτερικούς ελεγκτές όσο και από την Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου.

Πολλές αποδείξεις μάλιστα έλειπαν και οι κανόνες για τις δημόσιες συμβάσεις δεν έχουν τηρηθεί. Το Προεδρείο θα δώσει στην ομάδα μια «τελευταία ευκαιρία» να αιτιολογήσει τις δαπάνες. Εάν δεν πείσει, το Κοινοβούλιο θα αφαιρέσει το αμφισβητούμενο ποσό από μελλοντικές πληρωμές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταβάλλει στις πολιτικές ομάδες ένα κατ ''αποκοπή ποσό ανά λογιστικό έτος, που εξαρτάται από τον αριθμό των μελών. Με αυτό το κονδύλι πρέπει να καλυφθούν τα έξοδα για το προσωπικό, τους μεταφραστές, τα είδη γραφείου, το τηλέφωνο και το διαδίκτυο ή τα μαθήματα κατάρτισης. Οι παρατάξεις μπορούν επίσης να χρεώσουν τα έξοδα ψυχαγωγίας για τα μέλη τους και τους επισκέπτες που  προσκαλούν σε πολιτικές συναντήσεις.