Τρίτη 10 Απριλίου 2018, 19:57

-A +A

Έρευνα ΕΛΙΑΜΕΠ: Η Τουρκία μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα

Τρίτη 10 Απριλίου 2018, 19:57
Έρευνα ΕΛΙΑΜΕΠ: Η Τουρκία μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα
-A +A

Ως την κυρίαρχη απειλή κατά της χώρας μας θεωρεί την Τουρκία η πλειοψηφία των Ελλήνων, ενώ την ίδια στιγμή οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν άμεση λύση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, χωρίς όμως τον όρο «Μακεδονία», σύμφωνα με δημοσκόπηση του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «ποια χώρα θα θεωρούσατε απειλή για την Ελλάδα», το 33,5% απαντά «καμία», το 50,5% την Τουρκία, το 4,5% την Γερμανία, ενώ η πΓΔΜ χαρακτηρίζεται ως «απειλή» από το 2,5%. Η Ρωσία και η Βουλγαρία είναι οι χώρες που δεν ανησυχούν καθόλου τους Έλληνες, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αλβανία χαρακτηρίζονται μικρότερη απειλή από την πΓΔΜ. Τα ποσοστά αυτά είναι σχετικά σταθερά σε σύγκριση με αυτά της αντίστοιχης δημοσκόπησης του 2016.

Μόνη εξαίρεση το ποσοστό που αφορά τη Γερμανία, καθώς το 2016 το 7,5% των ερωτηθέντων είχε χαρακτηρίσει τη χώρα της Άγγελα Μέρκελ ως «απειλή» για την Ελλάδα.Άμεση λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ αλλά χωρίς τον όρο «Μακεδονία»

Στην ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ότι 65% των Ελλήνων θεωρεί τη λύση του ονόματος ως «πολύ σημαντικό ζήτημα».
Ωστόσο, το 71,5% των ερωτηθέντων απορρίπτει κάθε συμφωνία που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» ως μέρος οποιασδήποτε μελλοντικής λύσης, ενώ το 22,5% απάντησε ότι θα δεχόταν μια σύνθετη ονομασία.Συγκριτικά με δύο χρόνια πριν, η δημοσκόπηση αποτυπώνει μεγάλη αύξηση σε όσους απορρίπτουν μια σύνθετη ονομασία. Το 2016 το 57% των ερωτηθέντων τάσσονταν αρνητικά σε οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία» ενώ το 38% φερόταν διατεθειμένο να δεχτεί μια σύνθετη ονομασία.

Ολόκληρη η έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι διαθέσιμη εδώ.

Φωτογραφία: APImages

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα