Έρευνα ActionAid: Ενεργοί στον εθελοντισμό οι νεαροί Θεσσαλονικείς

Έρευνα ActionAid: Ενεργοί στον εθελοντισμό οι νεαροί Θεσσαλονικείς

Ενεργοί για εθελοντικές δράσεις είναι οι νέοι στη Θεσσαλονίκη αν και θεωρούν ότι η πόλη δεν προσφέρει ευκαιρίες για να κάνουν τις ιδέες τους πράξη και να ακουστεί η φωνή τους σε όσα τους αφορούν.

Το συμπέρασμα προκύπτει σε διαδικτυακή έρευνα, σε δείγμα 609 νέων, κάτω των 30 χρόνων, που υλοποίησε η Ierax Analytix, σε συνεργασία ActionAid, σχετικά με τον εθελοντισμό και τη νεολαία στη Θεσσαλονίκη. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στη συνεδρία «Νεολαία και εθελοντισμός στη Θεσσαλονίκη», στο πλαίσιο του IVCO Thessaloniki 2021, της πρώτης Παγκόσμιας Διαδικτυακής Έκθεσης Εθελοντισμού με θέμα τον «Συμπεριληπτικό Εθελοντισμό για την Παγκόσμια Ισότητα».

Το 55,4% των ερωτώμενων δήλωσαν ότι είναι εθελοντές οργάνωσης ή ομάδας, το 69,% ήταν απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και το 78,5 δήλωσε ότι νοιώθει μεγαλύτερη ανάγκη να προσφέρει λόγω πανδημίας. Σύμφωνα με την έρευνα, που διεξήχθη από 27/04/2021 έως 10/05/2021, το 51,6% έχει αναλάβει εθελοντική περιβαλλοντική δράση και ακολουθούν δράσεις για τον πολιτισμό και την κοινωνία. Οι περισσότεροι είναι ικανοποιημένοι από την εμπειρία και το 64,2% θεωρεί ότι είναι σημαντική, μέσω του εθελοντισμού, η συνεισφορά στην κοινότητα.

Δηλώνουν δε πρόθυμοι να διαθέσουν τον χρόνο τους, μέσω εθελοντικής εργασίας, για κάποιο καλό σκοπό, όπως δράσεις που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα (71,3%), το περιβάλλον και τα ζώα και τα παιδιά.

Ωστόσο, στην ερώτηση για το αν πιστεύουν ότι η Θεσσαλονίκη προσφέρει ευκαιρίες/ δυνατότητες στους ίδιους και τους φίλους τους για να κάνουν τις ιδέες τους πράξη, το 32,9 κράτησε ουδέτερη στάση (ούτε συμφωνώ/ούτε διαφωνώ), το 31% διαφώνησε, το 8,1% διαφώνησε απόλυτα ενώ συμφώνησε το 23,4% και συμφώνησε απόλυτα το 4,6%. 

«Πιστεύεις ότι η Θεσσαλονίκη προσφέρει ευκαιρίες να ακουστεί η φωνή σου για όσα σε αφορούν;»

Ουδέτερη στάση κράτησε στην ερώτηση το 35%, διαφώνησε το 33,8%, διαφώνησε απόλυτα το 12,7% , συμφώνησε μόλις το 15,8% και συμφώνησε απόλυτα το 2,6%. Στα ίδια περίπου κυμάνθηκαν και οι απαντήσεις για το αν πιστεύουν «ότι η Θεσσαλονίκη προσφέρει ευκαιρίες για διεθνή δικτύωση και συνεργασία με νέους από το εξωτερικό» όπως και για το αν η πόλη προσφέρει ευκαιρίες για τις πρώτες τους επαγγελματικές εμπειρίες. Οσο για το αν η Θεσσαλονίκη θα γίνει πιο ανθρώπινη μετά την πανδημία, το 39,9% επέλεξε και πάλι την ουδέτερη στάση (ούτε συμφωνώ/ούτε διαφωνώ).

Σημειώνεται, ότι η ActionAid φιλοξένησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το μεγαλύτερο συνέδριο διεθνούς εθελοντισμού IVCO 2021, ενώ παράλληλα διοργάνωσε την 1η Διαδικτυακή Παγκόσμια Έκθεση Εθελοντισμού.

Με 82 ομιλητές από 33 χώρες σε όλο τον κόσμο, το IVCOThessaloniki 2021 (International Volunteer Cooperation Organisations), πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από τις 16 Οκτωβρίου έως και σήμερα σε συνεργασία με το International Forum for Volunteeringin Development.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας και με την υποστήριξη της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ.