Επιτέλους αποφάσισε να δράσει η UEFA

Επιτέλους αποφάσισε να δράσει η UEFA

Για έναν οργανισμό που προβάλλει την ισότητα, την απουσία διακρίσεων και που αγωνίζεται για να πατάξει τον ρατσισμό από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, σίγουρα η UEFA άργησε να δράσει στην περίπτωση των συμβάντων του αγώνα της Παρί Σεν Ζερμέν με τη Μπασακσεχίρ για τη φάση των ομίλων του Champions League. Δύο μήνες πέρασαν και τώρα θ' αρχίσει ο πειθαρχικός έλεγχος ώστε να εξακριβώσει τί συνέβη.

Στις 8 Δεκεμβρίου, οι παίκτες της γαλλικής και της τουρκικής ομάδας αποχώρισαν από τον αγωνιστικό χώρο του «Παρκ ντε Πρενς» στο 14ο λεπτό κατηγορώντας τον 4ο διαιτητή της αναμέτρησης, τον Ρουμάνο Σεμπαστιάν Κολτσέσκου, για ρατσιστική συμπεριφορά κατά του βοηθού προπονητή της Μπασακσεχίρ, Πιέρ Γουεμπό. Ο ρέφερι Κολτσέσκου και ο βοηθός διαιτητή Οκτάβιαν Σόβρε αντιμετωπίζουν τιμωρίες για παραβίαση του πειθαρχικού κώδικα της UEFA.

Ο Γουεμπό σ' εκείνο το ματς διαμαρτυρόταν για τις αποφάσεις του διαιτητή κι όταν εκείνος αποφάσισε να τον αποβάλλει στράφηκε στον Κολτσέσκου για να του υποδείξει ποιος παραπονιόταν. Ο Κολτσέσκου περιέγραψε τον Καμερουνέζο προπονητή ως «ο μαύρος εκεί». Ο φορ της Μπασακσεχίρ, Ντεμπά Μπα, τότε ζήτησε εξηγήσεις από τον Κολτσέσκου γιατί χρησιμοποίησε αυτή τη λέξη και τον ρώτησε αν θα έλεγε «αυτός ο λευκός εκεί», αν επρόκειτο για βοηθό με λευκό χρώμα δέρματος. Ετσι, οι παίκτες των δύο ομάδων έφυγαν από το γήπεδο και το ματς συνεχίστηκε την επόμενη ημέρα με άλλους διαιτητές και η Παρί Σεν Ζερμέν νίκησε με 5-1.