7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Επιστροφή στη μείωση χρέους σε επίπεδο ΕΕ εισηγείται η Αυστρία

Επιστροφή στη μείωση χρέους σε επίπεδο ΕΕ εισηγείται η Αυστρία
APimages

Την επιστροφή σε χαμηλότερο χρέος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίζει ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ -- ο οποίος προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα του ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς που ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Πράσινους -- και στο πλαίσιο αυτό απέστειλε σχετική επιστολή προς τους κοινοτικούς ομολόγους του.

Μπορεί μεν να κατανοεί την θέση ορισμένων ομολόγων του για περισσότερη ευελιξία στους κανόνες του χρέους, ωστόσο η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να εκπέσει σε «Ένωση Χρέους», καθώς η δημιουργία χρέους παραμένει επικίνδυνη, ακόμη και με χαμηλά επιτόκια, τονίζει σε δηλώσεις του ο Γκέρνοτ Μπλιούμελ, σήμερα Δευτέρα, ο οποίος θεωρείται από τους πλέον έμπιστους του καγκελάριου Κουρτς.

«Ναι» στους κανόνες του Μάαστριχτ

Ο ίδιος πιστεύει ότι είναι επίσης νόμιμο να συζητείται προσαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων, αλλά έχει την εντύπωση ότι «χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία θα προτιμούσαν να καταργήσουν τους κανόνες του Μάαστριχτ και αυτό είναι ηθικά και οικονομικά αμφισβητήσιμο».

Κατά την άποψή του, ακόμα και αν κανένας δεν έχει ακόμη ζητήσει την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, αυτό βρίσκεται πίσω από τη συζήτηση, σημειώνει ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.

Χωρίς να αναφέρει ονόματα, ο Γκέρνοτ Μπλιούμελ τονίζει πως έλαβε «πολύ θετικά σχόλια από άλλες πρωτεύουσες» σχετικά με την πρωτοβουλία του, διευκρινίζοντας ότι η Γερμανία δεν έχει ακόμη απαντήσει, αλλά «προωθούμε πολύ τη θέση μας στους Γερμανούς εταίρους μας», αναμένοντας «περισσότερες από τέσσερις ή πέντε» χώρες στην Συμμαχία Ευθύνης χωρών με κοινές πεποιθήσεις δημοσιονομικής πολιτικής».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ