Επιστροφή στα θρανία με μικρότερες τάξεις και εκ περιτροπής διδασκαλία

Επιστροφή στα θρανία με μικρότερες τάξεις και εκ περιτροπής διδασκαλία

Με τελείως διαφορετικές συνθήκες θα γίνει η επαναλειτουργία των σχολείων, που θα ξεκινήσει στις 11 Μαΐου από την Γ’ Λυκείου και θα ακολουθήσουν στις 18 Μαΐου οι τάξεις της Α’ και Β’ Λυκείου και εκείνες του Γυμνασίου. Μείωση στο μισό του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, αλλά και εκ περιτροπής διδασκαλία των μαθητών περιλαμβάνονται στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας, που θα ανακοινωθούν το απόγευμα στις 6 από τους Νίκη Κεραμέως και Σωτήρη Τσιόδρα. 

Όπως έχει αναφερθεί οι τάξεις θα «σπάσουν» με τους μαθητές σε κάθε αίθουσα να μην ξεπερνούν τους 15. Για το λόγο αυτό θα υπάρξει πιθανά εκ περιτροπής διδασκαλία με το ενδεχόμενο είτε οι μαθητές κάθε τάξης να προσέρχονται ανά δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, είτε να υπάρξουν διαφορετικές ώρες προσέλευσης για τη διενέργεια μαθημάτων.

Θα υπάρξουν αυστηρά μέτρα υγιεινής με πλύσιμο χεριών και χρήση αντισηπτικού, καθώς και μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού κατά την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης και στα όποια διαλείμματα προβλεφθούν. Θα υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες προς τους διευθυντές των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς.

Παράλληλα, οι μαθητές των Α’ και Β’ Λυκείου και των Γυμνασίων θα επιστρέψουν στις 18 Μαΐου και αναμένεται τα μαθήματα να λήξουν στις 12 Ιουνίου ενόψει Πανελλαδικών. Η διδασκαλία θα γίνει με βάση εισήγηση του ΙΕΠ για κάλυψη συγκεκριμένης ύλης, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν ενδοσχολικές εξετάσεις και η βαθμολογία θα προκύψει από τα προφορικά και από ωριαία διαγωνίσματα.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα συνεχιστεί για όσους μαθητές δεν είναι εφικτό να πάνε στα σχολεία και δεν θα ληφθούν απουσίες. Για τη διαμόρφωση των νέων τάξεων, οι διευθυντές θα κληθούν να καταγράψουν τον αριθμό των μαθητών που θα προσέρχονται στα σχολεία και εκείνων που θα παρακολουθούν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Για το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων η πιθανή ημερομηνία είναι η 1η Ιουνίου ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης, αν και το επικρατέστερο σενάριο δείχνει να είναι να μην ανοίξουν ξανά για το τρέχον σχολικό έτος.

Οι Πανελλαδικές

Το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις ώστε να ολοκληρωθούν στα μέσα Ιουλίου. Σε κάθε αίθουσα δεν θα είναι περισσότεροι από 10 υποψήφιοι και για το λόγο αυτό θα απαιτηθούν περισσότερα εξεταστικά κέντρα και θα χρησιμοποιηθούν και οι σχολικές αίθουσες των γυμνασίων.

Όπως προβλέπουν τα μέτρα, οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι σε απόσταση 2 μέτρων μεταξύ τους. Θα χρησιμοποιηθούν σε κάθε αίθουσα 2 επιτηρητές, εκτός εάν ο αριθμός των υποψηφίων είναι μικρός π.χ. 5 οπότε θα βρίσκεται μόνον 1 επιτηρητής. Θα ληφθούν αυστηρά μέτρα υγιεινής με χρήση αντισηπτικών από υποψήφιους και επιτηρητές, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνει και χρήση μασκών. Μέριμνα θα υπάρξει για ευπαθείς ομάδες και μελετάται η δυνατότητα επαναληπτικών εξετάσεων για παιδιά που θα νοσήσουν από τον ιό.

Τα Πανεπιστήμια

Η κυρίαρχη κατεύθυνση είναι να μην ανοίξουν τα ΑΕΙ για δια ζώσης διδασκαλία, καθώς αυτή ήδη πραγματοποιείται σε συντριπτικό ποσοστό άνω του 96% με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Αγκάθι παραμένει το θέμα των εργαστηριακών και κλινικών μαθημάτων (περίπου το 3,5%) που δεν μπορούν να γίνουν διαδικτυακά.

Για την εξεταστική περίοδο εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι διενέργειας από τις γραπτές εξετάσεις στα αμφιθέατρα και έχουν κληθεί οι πρυτανικές αρχές να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Παράλληλα ολοκληρώθηκε και η διαδικασία δηλώσεων των διδακτικών συγγραμμάτων του εαρινού εξαμήνου και ξεκίνησε η κατ’ οίκον διανομή τους. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, έγιναν 225.813 δηλώσεις για 1.184.988 συγγράμματα, αριθμός μεγαλύτερος από τα αντίστοιχα των προηγούμενων ετών.