Επιστροφή Μπάνον για να διασωθεί η καμπάνια Τραμπ;

Επιστροφή Μπάνον για να διασωθεί η καμπάνια Τραμπ;

Την επιστροφή του αμφιλεγόμενου αρχιτέκτονα της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2016 Στίβεν Μπάνον ζητούν εμμέσως πλην σαφώς άνθρωποι του ευρύτερου κύκλου του προέδρου αλλά και έμπειρα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων.

Βλέποντας την καθίζηση στις δημοσκοπήσεις, τις παλινωδίες στο προεκλογικό επιτελείο με τον γαμπρό του Τραμπ και εξ απορρήτων Τζάρεντ Κούσνερ να μετακινεί στελέχη για αλλάξει το κλίμα, η πρόσφατη παρέμβαση του Μπάνον σε ραδιοφωνική εκπομπή ήρθε να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στο στρατόπεδο των σκληρών «Τραμπικών».

Μιλώντας στο John Fredericks Radio Show μετά το φιάσκο της προεκλογικής συγκέντρωσης στην Τάλσα, ο ακροδεξιός σύμβουλος είπε «Είναι απλό δεν είσαι υποψήφιος πια, είσαι πρόεδρος και πρέπει να φέρεσαι αναλόγως. Έτσι θα εκλεγείς ξανά». Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ερμήνευσαν την δήλωση του Μπάνον ως μια «ευθεία βολή» στον Κούσνερ και τις τακτικές που ακολουθεί.

Η εφημερίδα Washington Examiner ένα μέσο το οποίο εκφράζει οπαδούς και ανθρώπους του Τραμπ θέτει εμμέσως πλην σαφώς το ενδεχόμενο επιστροφής του Στίβεν Μπάνον στο προεκλογικό επιτελείο. Ωστόσο κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν φαντάζει, αφού θα ακύρωνε τον ρόλο του Κούσνερ ο οποίος έχει το γενικό πρόσταγμα και με τον οποίο ο Μπάνον έχει πολύ κακές σχέσεις. 

Με φόντο τα παραπάνω, το δίκτυο Fox News αναφέρθηκε, προ ημερών, σε ένα μέχρι- πρότινος- σενάριο «επιστημονικής φαντασίας» για τον Ντόναλντ Τραμπ. 

«Είναι πολύ νωρίς, αλλά αν τα πράγματα συνεχίζουν να πηγαίνουν έτσι και κυρίως τα νούμερα του να χειροτερεύουν, τότε μπορεί να αποσυρθεί» είπε στο δίκτυο ένα έμπειρο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Αυτό θα συμβεί μόνο αν πειστεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσει», πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Τσάρλι Γκασπαρίνο που αναφέρθηκε πρώτος στο θέμα, «οι συζητήσεις αυτές είναι ενδεικτικές της έντασης που επικρατεί στο επιτελείο των Ρεπουμπλικάνων».

Εξάλλου, στην τελευταία μάλιστα δημοσκόπηση του Fox News, θεωρούμενου ως αγαπημένου δικτύου του Ντόναλντ Τραμπ, η διαφορά του από τον Τζο Μπάιντεν είναι στις 12 μονάδες σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ο Τραμπ χάνει κρίσιμες πολιτείες όπως το Ουισκόνσιν, η Πενσιλβάνια και το Μίσιγκαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μοναδικός πρόεδρος τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια, που δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα ήταν ο Λίντον Τζόνσον το 1968. Ο δημοκρατικός τέως πρόεδρος, λόγω των διαδηλώσεων για το Βιετνάμ και την φυλετική βία αναγκάστηκε μετά την οριακή νίκη στο Νιου Χαμσάιρ να αποσυρθεί στις 31 Μαρτίου εκείνου του έτους.  

Δεν είναι λοιπόν δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί αρκετοί βλέπουν την επιστροφή Μπάνον ως «μάννα εξ ουρανού».

AP Photo/Gregorio Borgia