Επίσκεψη σε οδοντίαντρο με rapid τεστ ακόμα και για εμβολιασμένους - Αντιδράσεις για το μέτρο

Επίσκεψη σε οδοντίαντρο με rapid τεστ ακόμα και για εμβολιασμένους - Αντιδράσεις για το μέτρο

Ακόμη και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test για επισκέψεις σε οδοντίατρο, υπό τον φόβο έξαρσης της πανδημίας λόγω της φύσης της εξέτασης. Το μέτρο προβλέπει απόφαση του υπουργείου Υγείας, η οποία έχει προκαλέσει αντιδράσεις καθώς συνεπάγεται υψηλό κόστος για ασθενείς που ακολουθούν οδοντιατρικές θεραπείες μεγάλης διάρκειας. Της υποχρέωσης να έχουν κάνει rapid test εξαιρούνται οι συνοδοί των ασθενών. 

Την εισήγηση για υποχρεωτικά rapid test ακόμη και εμβολιασμένων προκειμένου να κάνουν οδοντιατρικές επισκέψεις υπογράφει η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, η ηγεσία του οποίου επιμένει στην αναγκαιότητα του μέτρου. 

Σύμφωνα με την γενική γραμματέα της ελληνικής οδοντιατρικής ομοσπονδίας Μαρία Μενενάκου, μιλώντας στο Liberal.gr, τονίζει, επικαλούμενη και τα όσα έχει κατά καιρούς δηλώσει το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ότι δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο επιστημονικό  δεδομένο που να αποδεικνύει περίπτωση ιχνηλάτησης κρούσματος κορονοιού μετά από επίσκεψη σε οδοντίατρο. 

Αυτό που φοβούνται εκπρόσωποι του οδοντιατρικού κόσμου είναι ότι η υποχρεωτική αυτή εξέταση θα επιβαρύνει περισσότερο τον πολίτη και θα  δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στην οδοντιατρική περίθαλψη, απειλώντας να μειώσει ακόμα περισσότερο τους δείκτες της στοματικής υγείας του ελληνικού πληθυσμού που ήδη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Επίσης, θεωρούν ότι η  κίνηση αυτή αμφισβητεί στην ουσία την ίδια την αξιοπιστία της εμβολιαστικής καμπάνιας, στέλνοντας το μήνυμα ότι ακόμη και ο εμβολιασμός των πολιτών δεν αρκεί για τη συγκράτηση της πανδημίας. 

«Υπάρχουν εξετάσεις διαλογής και εξετάσεις διαγνωστικές.  Σε ένα απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον όπου όλα ελέγχονται όπου τα μέτρα προστασίας τηρούνται υπέρ του δεόντως ακόμα κι αν ο οδοντίατρος δουλεύει με το στόμα του ασθενούς και παράγεται αερόλυμα, τι είναι άραγε αυτό που αλλάζει και δημιουργεί αυτή τη νέα υποχρέωση των πολιτών;» διερωτάται η γενική γραμματέας της ελληνικής οδοντιατρικής ομοσπονδίας.

Aπό τη μεριά του ο πρόεδρος της ελληνικής οδοντιατρικής ομοσπονδίας Αθανάσιος Δελβιώτης Επισημαίνει ότι «πολιτικά μία τέτοια κυβερνητική απόφαση περνάει εντελώς το λάθος μήνυμα ουσιαστικά ακυρώνει τον εμβολιασμό δείχνει δυσπιστία για την ίδια την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ενώ ανοίγει παράθυρα και για πολλά άλλα….»

Ο πρόεδρος της ελληνικής οδοντιατρικής ομοσπονδίας συνεχίζει λέγοντας ότι  οι οδοντίατροι εδώ και χρόνια έχουν  θεσπίσει μέτρα προστασίας της δουλειάς τους ακριβώς επειδή έρχονται  σε επαφή με αερόλυμα.

Ο κ. Δελβιώτης  θυμίζει ότι είναι μία ευκαιρία να θέσουμε τώρα την πρωτοβάθμια στοματική φροντίδα σε μία νέα βάση όχι να δημιουργούμε περισσότερα εμπόδια αντιθέτως να βοηθήσουμε να βελτιωθούν οι δείκτες της στοματικής υγείας των πολιτών,  και ζητά  από το υπουργείο σε αυτήν την πολυμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συμπεριλάβει έναν οδοντίατρο.

Σημειώνεται πως οι εμβολιασμένοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν δωρεάν rapid test στα σημεία ελέγχου του ΕΟΔΥ που διενεργούν τεστ σε όλη τη χώρα.