Επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας για τη νέα τουρκική Navtex

Επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας της Ελλάδας για τη νέα τουρκική Navtex

Επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική Navtex για τις έρευνες του Oruc Reis κοντά στο Καστελόριζο, επέδωσε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στο διάβημα της ελληνικής πλευράς, η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες έρευνες πλησίον του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα, σημειώνεται πως η Ελλάδα επανέλαβε ότι οι παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς αποτελούν μια κατάφορη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την οποία η ελληνική πλευρά καταδικάζει απερίφραστα.

Επίσης, στο διάβημα υπογραμμίζεται πως οι τουρκικές ενέργειες δυναμιτίζουν το ήδη βεβαρημένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική υπαιτιότητα της Τουρκίας, αυξάνουν κατακόρυφα την ένταση και αποσταθεροποιούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, η ελληνική πλευρά σημειώνει πως οι τουρκικές ενέργειες αποδυναμώνουν κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ειλικρινή διάλογο, μια προοπτική προς την οποία η Ελλάδα εργάζεται ανελλιπώς.