8ος χρόνος, ημέρα 2440η
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Επιμένει ο Πούτιν: Ζητά αποστρατικοποίηση και την «ουδετερότητα» της Ουκρανίας

Επιμένει ο Πούτιν: Ζητά αποστρατικοποίηση και την «ουδετερότητα» της Ουκρανίας

Τους όρους του για τον τερματισμό της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμάνουελ Μακρόν.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος της Ρωσίας ζήτησε "την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, την επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και της αποναζιστικοποίησης του ουκρανικού κράτους και την εγγύηση του ουδέτερου καθεστώτος του" ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε διευθέτηση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τα Ηλύσια Πεδία, ο Μακρόν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, μαζί με τη διακοπή των πληγμάτων εναντίον των αμάχων, καθώς επίσης να διαφυλαχθούν οι πολιτικές υποδομές και να διασφαλιστεί η πρόσβαση στους οδικούς άξονες στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε επίσης τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την προστασία του αστικού πληθυσμού και την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε στον Ρώσο πρόεδρο να μείνουν σε επαφή τις επόμενες μέρες ούτως ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης. Σύμφωνα με την γαλλική ανακοίνωση ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε και σε αυτό.