Επικοινωνία Πούτιν - Σίσι για την Λιβύη

Επικοινωνία Πούτιν - Σίσι για την Λιβύη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συζήτησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι τις εξελίξεις της κρίσης στη Λιβύη και επιβεβαίωσε την από κοινού αποφασιστικότητά τους να διασφαλίσουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Λιβύης το συντομότερο δυνατό.

Η ανακοίνωση του Κρεμλίνου ανάφερε: «Ο πρόεδρος Σίσι ενημέρωσε τον πρόεδρο Πούτιν σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στις 6 Ιουνίου στο Κάιρο με τον Πρόεδρο του κοινοβουλίου της Λιβύης, Αγκουιλα Σαλέχ και τον αρχηγό του εθνικού στρατού της Λιβύης, στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ενώ εκτιμήθηκε το αποτέλεσμα των μέτρων για την επίλυση της κρίσης της Λιβύης με πολιτικό τρόπο».

Νωρίτερα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας χαρακτήρισε  τις προτάσεις που υπέβαλε το Κάιρο περιεκτικές, τονίζοντας πως μπορούν να χρησιμεύσουν ως βάση για τις οφειλόμενες επί μακρόν διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε αντίπαλες πλευρές στη Λιβύη.

Η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος στηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) στο ανατολικό τμήμα της χώρας, του οποίου ηγείται ο διοικητής Χαλίφα Χάφταρ και ο οποίος υπέστη μια σειρά ξαφνικών ανατροπών την τελευταία εβδομάδα.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο δίπλα στον Σίσι, ο Χαφτάρ συμφώνησε σε μια νέα πολιτική πρωτοβουλία, η οποία σύμφωνα με αναλυτές θα μπορούσε να περιορίσει την ισχύ του στα ανατολικά της χώρας .

Μιλώντας πλάι στον Χαφτάρ και τον Αγκουϊλά Σάλεχ, επικεφαλής της του κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης, ο Σίσι πρότεινε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει συνομιλίες στη Γενεύη, την εκλογή ενός συμβουλίου ηγεσίας, τη διάλυση πολιτοφυλακών και την αποχώρηση όλων των ξένων μαχητών από τη Λιβύη.

Σε σύντομα σχόλια ο Χαφτάρ είπε πως ελπίζει ότι ο Σίσι θα προβεί σε ταχείες και αποτελεσματικές προσπάθειες να πείσει την Τουρκία να σταματήσει εντελώς τη μεταφορά όπλων και μισθοφόρων στη Λιβύη. 

Sergei Chirikov, Pool Photo via AP