7ος χρόνος, ημέρα 2094η
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021

Επικεφαλής MI6: Σε παρακμή η Ρωσία- Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τον Πούτιν

Επικεφαλής MI6: Σε παρακμή η Ρωσία- Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για τον Πούτιν
shutterstock

Την εκτίμηση ότι οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας είναι μεν ανησυχητικές για τη Βρετανία και τη Δύση γενικότερα, αλλά πρόκειται για μια δύναμη η οποία βρίσκεται σε «παρακμή» εξέφρασε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας MI6 Ρίτσαρντ Μουρ, ο οποίος υποστήριξε ότι η δυσαρέσκεια για τον Βλαντιμίρ Πουτιν μεγαλώνει όλο και περισσότερο.

«Όταν έχουμε αυτό το πλαίσιο της επιθετικής συμπεριφόρας και παράλληλα βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία, ασφαλώς και ανησυχούμε», είπε ο Μουρ με φόντο τη πρόσφατη παρουσία των ρωσικών στρατευμάτων στα συνόρα με την Ουκρανία. Σημειώνεται ότι προ ημερών, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα ανακαλέσει σχεδόν 100.000 στρατεύματα από τα σύνορα της Ουκρανίας, σε μια κίνηση αποκλιμάκωσης της κρίσης και των φόβων για εισβολή.

Ο Μουρ είπε ότι τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει μια εισβολή.

Παρά τις ανησυχίες, ο Μουρ είπε ότι η δύναμη της Μόσχας εξασθενεί. «Η Ρωσία είναι μια αντικειμενικά φθίνουσα δύναμη οικονομικά και δημογραφικά», είπε ο επικεφαλής της ΜΙ6 στη πρώτη συνέντευξη που δίνει ποτέ ο αρχηγός της συγκεκριμένης υπηρεσίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico.  «Η μεταχείριση του Αλεξέι Ναβάλνι και οι εκατοντάδες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας δείχνει ότι υπάρχει αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τον Πούτιν».

Προ ημερών, ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ δήλωσε ότι μοιράζεται τις ανησυχίες των ΗΠΑ για κακόβουλη δραστηριότητα από ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου και των συμμάχων του στον κυβερνοχώρο και αλλού, και είπε ότι θα συνεχίσει να εφιστά την προσοχή σε τέτοιες δραστηριότητες.

«Βλέπουμε τι κάνει η Ρωσία για να υπονομεύσει τις δημοκρατίες μας», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση.

Από τη πλευρά του ο ρώσος πρεσβευτής στο Λονδίνο, Αντρέι Κελίν ανέφερε στο βρετανικό ραδιόφωνο LBC ότι οι σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας είναι σχεδόν ανύπαρκτες, ιδιαίτερα μετά τη φυλάκιση Ναβάλνι και τη δηλητηρίαση το 2018 του Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σόλσμπερι της Βρετανίας.