7ος χρόνος, ημέρα 2157η
Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Επικεφαλής CDC: Προειδοποίηση για τήρηση των μέτρων καθώς αυξάνονται τα κρούσματα

Επικεφαλής CDC: Προειδοποίηση για τήρηση των μέτρων καθώς αυξάνονται τα κρούσματα
AP Images

Η επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) Ροσέλ Βαλένσκι εξέφρασε τον φόβο της για την αύξηση των κρουσμάτων παρά το γεγονός ότι οι εμβολιασμοί επιταχύνονται σε εθνικό επίπεδο.

Η επικεφαλής του CDC σημείωσε: «Όταν ανέλαβα επικεφαλής πριν από περίπου δύο μήνες, έδωσα μια υπόσχεση: Θα σας έλεγα την αλήθεια, ακόμα κι αν δεν ήταν η είδηση δεν είναι ευχάριστη.Τώρα είναι μια από αυτές τις στιγμές που πρέπει να μοιραστώ την αλήθεια και ελπίζω ότι θα ακούσετε».

«Έχουμε τόσα πολλά θετικά στοιχεία και ελπίδες στο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, αλλά τώρα φοβάμαι...», σημείωσε με αφορμή το γεγονός ότι οι ΗΠΑ καταγράφουν εβδομαδιαίο μέσο όρο 63.239 νέων κρουσμάτων την ημέρα, αύξηση 16% σε σύγκριση με μια εβδομάδα πριν, σύμφωνα με το δίκτυο CNBC το οποίο επικαλείται δεδομένα από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται καθώς αρκετές αμερικανικές πολιτείες έχουν άρει σχεδόν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα.

Στις αρχές Μαρτίου, το Τέξας ανακοίνωσε ότι παύει να καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας και θα επιτρέψει να λειτουργήσουν ξανά όλα τα εμπορικά καταστήματα της δεύτερης πολυπληθέστερης αμερικανικής πολιτείας. Άλλες πολιτείες το μιμήθηκαν, ή ετοιμάζονται να το κάνουν.

Στη Φλόριντα, όπου η χρήση μάσκας ουδέποτε υπήρξε υποχρεωτική και όπου εστιατόρια και πλαζ δεν έκλεισαν παρά για τρεις μήνες, συνέρρευσαν πρόσφατα χιλιάδες φοιτητές για τις εαρινές διακοπές τους.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει υποστεί το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού στον πλανήτη, με πάνω από 550.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 30 και πλέον εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2.