Επιβολή «μορατόριουμ» ζητούν οι ΗΠΑ από Γερμανία και ΕΕ για τον αγωγό Nord Stream II

Επιβολή «μορατόριουμ» ζητούν οι ΗΠΑ από Γερμανία και ΕΕ για τον αγωγό Nord Stream II

Την επιβολή μορατόριουμ ζητούν οι ΗΠΑ απο τη Γερμανία και την ΕΕ για την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream II σύμφωνα με την Αμερικανίδα υπηρεσιακή πρεσβευτής στο Βερολίνο.

«Έχει έρθει η ώρα η Γερμανία και η ΕΕ να επιβάλλουν μορατόριουμ στην κατασκευή του αγωγού», επεσήμανε η Ρόμπιν Κουίνβιλ μιλώντας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Η Κουίνβιλ εξήγησε ότι ένα «μορατόριουμ» θα δείξει ότι η Ευρώπη δεν ανέχεται πλέον «τη συνέχιση της κακόβουλης συμπεριφοράς της Ρωσίας».

«Ο αγωγός αυτός δεν είναι απλώς ένα οικονομικό σχέδιο, αλλά επίσης ένα πολιτικό εργαλείο του Κρεμλίνου για να παρακάμψει την Ουκρανία και να διχάσει την Ευρώπη», προειδοποίησε η Αμερικανίδα πρεσβευτής.

Οι εργασίες για την ολοκλήρωση του αγωγού, ο οποίος συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, σταμάτησαν πριν σχεδόν ένα χρόνο μετά την απειλή των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων, όμως αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι το Σαββατοκύριακο. Μένουν να κατασκευαστούν μερικά χιλιόμετρα στη Βαλτική Θάλασσα, στα ανοικτά της Γερμανίας.

Ο Nord Stream ΙΙ, ο οποίος αρχικά ήταν προγραμματισμένο να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2020, έχει στόχο να διπλασιάσει την ποσότητα φυσικού αερίου που μεταφέρεται από τη Ρωσία στη δυτική Ευρώπη μέσω της Βαλτικής σε σχέση με τον Nord Stream 1, που έχει τη μισή χωρητικότητα και λειτουργεί από το 2012.

Για την κατασκευή του συνεργάζονται η ρωσική Gazprom και πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες: η γαλλική Engie, οι γερμανικές Uniper και Winteshall, η αυστριακή OMV και η αγγλοολλανδική Shell, με το έργο να έχει προϋπολογισμό 9,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αντίθετες στην κατασκευή του είναι κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ουκρανία, η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής, αλλά κυρίως οι ΗΠΑ που μάχονται κατά του αγωγού αυτού. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ασκήσει έντονη κριτική στη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για το Nord Stream 2 σε αρκετές συναντήσεις, ενώ έχει χρησιμοποιήσει την απειλή κυρώσεων για να πιέσει τη Γερμανία να ενισχύσει τη συνεισφορά της στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ.

Μετά τη δηλητηρίαση του πολιτικού της αντιπολίτευσης της Ρωσίας Αλεξέι Ναβαλνι, η Μέρκελ δεν απέκλεισε κυρώσεις, παρότι έχει δηλώσει πολλές φορές ότι ο αγωγός θα βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.