Επέλαση του κορονοϊού στην Ευρώπη - Τα μέτρα πριν τα Χριστούγεννα και οι αντιδράσεις

Επέλαση του κορονοϊού στην Ευρώπη - Τα μέτρα πριν τα Χριστούγεννα και οι αντιδράσεις

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη με τα κρούσματα και τους θανάτους να αυξάνονται καθημερινά και τις χώρες να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να περιορίσουν τη διασπορά της COVID-19. Με ολικό ή μερικό lockdown, υποχρεωτικό εμβολιασμό, ακύρωση των χριστουγεννιάτικων παζαριών, απαγόρευση της κυκλοφορίας τη νύχτα, υποχρεωτικότητα στη χρήση μάσκας, οι κυβερνήσεις της Γηραιάς Ηπείρου αναζητούν τη χρυσή τομή μεταξύ της υγειονομικής ασφάλειας και της προστασίας της οικονομικής δραστηριότητας έναν περίπου μήνα πριν τα Χριστούγεννα. Και ενώ οι αντιδράσεις εναντίων των μέτρων αυξάνονται, με αποτέλεσμα, βίαια επεισόδια όπως αυτά στην Ολλανδία τα τελευταία 24ωρα.

Καθολικό lockdown στην Αυστρία από τη Δευτέρα
 

Στην Αυστρία από αύριο Δευτέρα θα ισχύσει καθολικό lockdown, ενώ ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα είναι υποχρεωτικός από την 1η Οκτωβρίου. Ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ζήτησε συγγνώμη από το 65% των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί, ενώ ο Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν υπερασπίστηκε την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό, κάνοντας λόγο για επί της ουσίας «υποχρέωση ανθρωπιάς».

Στα νοσοκομεία της χώρας η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς και είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα τρίτο των μη επειγουσών επεμβάσεων έχει ήδη ακυρωθεί. Το υπουργείο Υγείας προειδοποίησε χθες κλινικές στην 'Ανω Αυστρία και στο Σάλτσμπουργκ, τα δύο περισσότερο επιβαρυμένα κρατίδια, για το ενδεχόμενο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας. Για τον λόγο αυτό έχει αυξηθεί και η αστυνομική παρουσία στα συγκεκριμένα νοσοκομεία.

Και παρότι τα κρούσματα στη χώρα έχουν ξεπεράσει τις τελευταίες ημέρες το φράγμα των 15.000, πάνω από 38.000 άτομα διαδήλωσαν το Σάββατο στη Βιέννη κατά των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση. Τη διαδήλωση διοργάνωσε το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO). 

Αυστηρά μέτρα και ακύρωση των χριστουγεννιάτικων παζαριών στη Γερμανία

Στη Γερμανία το Σάββατο ανακοινώθηκαν 45.183 κρούσματα, ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουν καταγραφεί 5,37 εκατομμύρια περιστατικά λοιμώξεων και έχουν χάσει τη ζωή τους 99.067 άνθρωποι.

Η Βαυαρία ακύρωσε τα χριστουγεννιάτικα παζάρια και επέβαλε lockdown σε όλες τις περιοχές όπου καταγράφονται πάνω από 1.000 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους στο επταήμερο. Σε αυτές τις περιοχές, μπαίνει λουκέτο σε μπαρ, κλαμπ, εστιατόρια, καθώς και σε χώρους πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας μετά από σύσκεψη στο Μόναχο. Σχολεία και παιδικοί σταθμοί πάντως, θα παραμείνουν ανοιχτά. Μέχρι στιγμής, τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν επηρεάζουν οκτώ περιοχές της Βαυαρίας. Ο επικεφαλής του κρατιδίου, Μάρκους Σέντερ, έκανε μάλιστα λόγο για «ντε φάκτο lockdown» για ανεμβολίαστους σε ολόκληρη τη Βαυαρία.

Η Σαξονία έχει επιβάλει μερικό lockdown για τους ανεμβολίαστους, το κλείσιμο των μουσείων και λοιπών πολιτιστικών χώρων, καθώς και των εγκαταστάσεων αναψυχής, ενώ έχει απαγορευτεί και η διεξαγωγή μαζικών εκδηλώσεων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής γενικού lockdown έχει αφήσει ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας κάνοντας λόγο για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης». 

Την κατάσταση συναγερμού στη Γερμανία επιβάλλει η ταχύτατη επέλαση της πανδημίας, που έχει ως αποτέλεσμα ο δείκτης κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους να φτάνει πλέον τα 500, με πολλά νοσοκομεία να βρίσκονται σε οριακό σημείο και να υποχρεώνονται σε μεταφορές ασθενών Covid σε άλλα. Χειρότερη είναι η κατάσταση στην Αυστρία, που ανακοίνωσε καθολικό λουκέτο έως και είκοσι μέρες καθώς ο αντίστοιχος δείκτης για 100.000 κατοίκους φτάνει το τελευταίο επταήμερο στα 989 κρούσματα.

Υγειονομικό πάσο στη Γαλλία

Η Γαλλία διαφοροποιεί τη θέση της από εκείνες τις χώρες που επιβάλλουν lockdown στους ανεμβολίαστους. Όπως δηλώνει o πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, οι χώρες που υιοθετούν περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους είναι εκείνες που δεν έχουν θέσει σε εφαρμογή το (υγειονομικό) πάσο.

Συνεπώς, αυτό το μέτρο δεν είναι απαραίτητο στη Γαλλία, στην οποία εφαρμόζεται το υγειονομικό πάσο.

Ιταλία: Έρχεται το πράσινο πάσο δύο ταχυτήτων

Διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στη Ρώμη και στο Μιλάνο και ενώ ανακοινώθηκαν 11.555 κρούσματα κορονοϊού και έχασαν τη ζωή τους 49 άνθρωποι, αριθμός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ εξαμήνου. 

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι του Μάριο Ντράγκι βρίσκονται, προς έγκριση τα μέτρα για την όσο γίνεται μεγαλύτερη συγκράτηση της πανδημίας.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αύριο ή μεθαύριο, σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Θα αφορούν την μείωση της ισχύος του «πράσινου πάσου εμβολιασμένου», από ένα χρόνο σε εννέα μήνες, αλλά και μια ακόμη σημαντική αλλαγή. Ενώ ετοιμάζεται να εγκρίνει το λεγόμενο «πράσινο πάσο δυο ταχυτήτων». Με πλήρη ισχύ για όσους έχουν εμβολιαστεί, αλλά με αυστηρό περιορισμό, πλέον, για τους ανεμβολίαστους που κάνουν συνεχή διαγνωστικά τεστ. Με το «πάσο περιορισμένης διάρκειας», είναι πολύ πιθανό ότι θα μπορούν να πηγαίνουν μόνον στο γραφείο τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση της Rai, η ισχύς των γρήγορων διαγνωστικών τεστ αναμένεται να περιοριστεί στις 24 ώρες, και εκείνη των μοριακών τεστ, στις 48 ώρες. Τέλος, αν η όλη αυτή στρατηγική δεν αποδώσει, τότε η ιταλική κυβέρνηση είναι πιθανό να κάνει ένα ακόμη βήμα, επιβάλλοντας τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά του κορονοϊού σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων.

Χωρίς νέα μέτρα στη Βρετανία, απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ιρλανδία
 

Στη Βρετανία το Σάββατο ανακοινώθηκαν 39.991 κρούσματα, ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουν εντοπιστεί 9,81 εκατομμύρια μολύνσεις και έχουν χάσει τη ζωή τους 144.000 άνθρωποι. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Τζόνσον δεν έχει λάβει νέα μέτρα. Υπενθυμίζεται ότι οι περιορισμοί είχαν αρθεί τον περασμένο Ιούλιο.

Έκτακτα μέτρα έχει λάβει η Ιρλανδία στην οποία ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθούν αποφάσεις και για νέους περιορισμούς. 

Ακυρώθηκαν οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στη Γάνδη 

Η πόλη της Γάνδης στο Βέλγιο ακύρωσε τις εορταστικές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, καθώς και την άφιξη του Σιντερκλάας (Αγίου Νικολάου) λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή», ανέφερε ο δήμαρχος Ματίας Ντε Κλερκ.

«Οι ιατρικοί μας ειδικοί επιμένουν στη σημασία της αποφυγής όσο το δυνατόν περισσότερων επαφών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να ακυρώσουμε ή να περιορίσουμε τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την πόλη». Από την άλλη πλευρά, στις Βρυξέλλες η Χριστουγεννιάτικη αγορά θα ανοίξει τις πύλες της στις 26 Νοεμβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί, με την τήρηση των νέων μέτρων που είχε αποφασίσει η Επιτροπή Διαβούλευσης.

Νέα μέτρα στην Ολλανδία και βίαια επεισόδια


 

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Ολλανδία (από τα μέσα Νοεμβρίου τα ημερήσια περιστατικά λοιμώξεων COVID-19 έχουν «σπάσει» το φράγμα των 20.000, η κυβέρνηση Ρούτε επέβαλε μερικό lockdown που αφορά όλους τους πολίτες, για τρεις εβδομάδες. Τόσο την Παρασκευή, όσο και το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν στο Ρότερνταμ και σε άλλες πόλεις σοβαρά επεισόδια

«Μπλόκο» στους ανεμβολίαστους και στην Τσεχία


 

Η τσεχική κυβέρνηση προχωρά κι αυτή από την προσεχή Δευτέρα σε «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους, επιτρέποντας την είσοδο σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και άλλες υπηρεσίες μόνο σε όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid ή έχουν αναρρώσει από την ασθένεια τους τελευταίους έξι μήνες.

Διαδηλώσεις στην Κροατία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο Δημόσιο


 

Στο Ζάγκρεμπ χιλιάδες πολίτες προχώρησαν σε πορεία για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην απόφαση της κυβένρησης να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα.