Επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού: Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Επέκταση υποχρεωτικότητας εμβολιασμού: Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες πέραν αυτών που ισχύουν σήμερα βρίσκεται ως επιλογή στο τραπέζι της κυβέρνησης αν αυτό κριθεί απαραίτητο, σύμφωνα την πορεία της πανδημίας αλλά και τους ρυθμούς που κινείται ο εμβολιασμός. 

Με την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να αυξάνεται και τη χώρα να βρίσκεται εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας, δεν υπάρχουν τα περιθώρια εφησυχασμού και κατά συνέπεια τα πάντα θα κριθούν από τις υγειονομικές εξελίξεις που θα προκύψουν μετά την επιστροφή και των τελευταίων εκδρομέων του Αυγούστου. 

Πληροφορίες του Liberal επιμένουν ότι η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολίου θα αφορά σε πρώτη φάση στις ένοπλες δυνάμεις και τους τομείς εκείνους του δημοσίου τομέα που οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με πολίτες. Εργαζόμενοι σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην ενέργεια κ.α. πιθανότατα θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή του σχεδίου υποχρεωτικότητας. Αγκάθι πάντως αποτελεί ο τρόπος αντικατάστασης όλων όσοι πουν όχι στον εμβολιασμό ειδικά στις τάξεις των ένστολων. Μια δυσκολία που ακόμα δεν έχει ακόμα ξεπεραστεί.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκαν σήμερα τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όσο και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. 

«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι μια επιλογή που υπάρχει στην εργαλειοθήκη μας» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης πολιτικών συντακτών ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «στη διαχείριση της πανδημίας ο σκοπός δεν είναι  να διασπείρουμε σύγχυση».

Όπως εξήγησε  «αν χρειαστεί να αυξήσουμε την υποχρεωτικότητα, αυτό θα γίνει σε κείνες τις κατηγορίες, επαγγελματικές ή άλλες με βάση στοιχείων που θα έχουμε στα χέρια μας, όπως τα ποσοστά εμβολιασμού, τον κίνδυνο μετάδοσης, αν για παράδειγμα έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και προφανώς με τις δυνατότητες να ελεγχθεί αλλά και τις συνέπειες»

«Προτού μετρηθούν όλα αυτά και αξιολογηθούν με βάση και τις απόψεις της ιατρικής αλλά και τα όσα νομικά ισχύουν, δε θα ήταν φρόνιμο να ανταποκριθούμε στα σενάρια» ξεκαθάρισε.

Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης, άφησε «παράθυρο» για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στο δημόσιο μετά τον Σεπτέμβριο, και συγκεκριμένα στους υπαλλήλους υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» που έρχονται σε καθημερινή επαφή με πολίτες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Το κριτήριο που θα κρίνουν οι ειδικοί μετά το Σεπτέμβριο σε υπηρεσίες του δημοσίου, το κριτήριο για εμβολιασμό, είναι το θέμα της επαφής και της διακινδύνευσης από την επαφή αυτή. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου πχ σε συγκεκριμένα σημεία οπού υπάρχει επαφή με παρά πολλούς ανθρώπους και υπάρχει καθημερινή συνεχής και τακτική επικοινωνία, ευρύτερα αυτό που θα λέγαμε front desk».

Αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός μίλησε για κλάδους με πολύ μεγάλη επαφή με ανθρώπους, άρα μεγάλο συγχρωτισμό, όπως η εστίαση και κομμάτια του λιανικού εμπορίου.

Στα ύψη η θετικότητα στη Νάξο - Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»


Την ίδια ώρα, σε πολύ υψηλά επίπεδα καταγράφεται το ποσοστό της θετικότητας στα τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα ο ΕΟΔΥ πολλές περιοχές να βρίσκονται στο «κόκκινο».

Συγκεκριμένα, σε ποσοστό 9.7% είναι η θετικότητα στη Νάξο ενώ στο 6,90% είναι στην Ικαρία. Ακολουθούν Ηλεία με 6,51%  ενώ υψηλό ποσοστό καταγράφεται και στην Καβάλα με 4,89%. Στη συνέχεια, στη σχετική λίστα με υψηλό ποσοστό είναι οι Μεσσηνία (4,8%), Ιθάκη (4,78%), Μύκονος (4,73%) και Θεσπρωτία (4,42%).