Επανεκκίνηση των συνομιλιών για τα πυρηνικά μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας

Επανεκκίνηση των συνομιλιών για τα πυρηνικά μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας

Έπειτα από διάλειμμα μεγαλύτερο του ενός έτους και αβεβαιότητα σχετικά με το αν ο Ντόναλντ Τραμπ ενδιαφέρεται να σώσει τον έλεγχο των εξοπλισμών τους, ξεκινούν εκ νέου οι συνομιλίες για τα πυρηνικά οπλοστάσια μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Ο νέος απεσταλμένος του Τραμπ για τον έλεγχο των εξοπλισμών Μάρσαλ Μπίλινγκσλι επισκέπτεται την Αυστρία για να συζητήσει με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ «αμοιβαία συμφωνηθέντα θέματα που σχετίζονται με το μέλλον του ελέγχου των εξοπλισμών», ανακοίνωσε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας να συμμετάσχει σε αυτές τις συζητήσεις και έχουν καταστήσει σαφή την ανάγκη και οι τρεις χώρες να συνεχίσουν με καλή πίστη τις διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των εξοπλισμών», ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καλέσει επανειλημμένως την Κίνα να συμμετάσχει στις συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας σχετικά με μια συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων για την αντικατάσταση της συμφωνίας New START 2010. 

Η Κίνα από την πλευρά της, η οποία εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 320 πυρηνικές κεφαλές, έχει απορρίψει την πρόταση. H αμερικανική οργάνωση Federation of Atomic Scientists εκτιμά ότι «ως τo τέλος του 2020 η Κίνα θα έχει τουλάχιστον διπλασιάσει τις πυρηνικές της κεφάλες». Κατά τη διάρκεια της ακρόασης του από τη Γερουσία το 2017, ο Ναύαρχος Χάρι Χάρις Τζούνιορ πρώην επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης Ειρηνικού, τόνιζε ότι «όσο εμείς δεν αναπτύσσαμε το οπλοστάσιο μας λόγω της συνθήκης με τη Ρωσία, η Κίνα ήταν ελεύθερη να κάνει ότι θέλει». 

Η New START, που επιβάλλει τους τελευταίους εναπομείναντες περιορισμούς στην ανάπτυξη στρατηγικών πυρηνικών όπλων στις ΗΠΑ και τη Ρωσία σε 1.550 το μέγιστο στην καθεμία, λήγει τον επόμενο Φεβρουάριο, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να παραταθεί. 

Τον Αύγουστο 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από μια συμφωνία ορόσημο για τα στρατηγικά όπλα, τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF), ενισχύοντας τις εντάσεις μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου.