Εντός της εβδομάδας η απόφαση για το κρατικό δάνειο

Εντός της εβδομάδας η απόφαση για το κρατικό δάνειο

Εντός της εβδομάδας δημοσιοποιείται η πρώτη κρίσιμη απόφαση που αφορά στη χορήγηση του κρατικού δανείου προς τις επιχειρήσεις συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Στην απόφαση θα εξειδικεύονται οι προϋποθέσεις προκειμένου αφενός οι φορολογούμενοι να γνωρίζουν τους όρους με βάση τους οποίους θα δανειοδοτηθούν όπως για παράδειγμα το επιτόκιο και τα κριτήρια που θα χρησιμοποιήσει το κράτος για την επιλογή των επιχειρήσεων, αφετέρου οι ΑΑΔΕ να προχωρήσει τον αλγόριθμο επιλογής των επιχειρήσεων που θα λάβουν το 1 δις. ευρώ. Στην περίπτωση που και οι 139.000 επιχειρήσεις πάρουν το πράσινο φως από την ΑΑΔΕ και συμφωνήσουν με τους όρους θα λάβουν κατά μέσο όρο το ποσό των 7.200 ευρώ. Ωστόσο όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν θα περάσουν όλες οι επιχειρήσεις στην τελική φάση.

Βέβαια, το ποσό που θα λάβει κάθε επιχείρηση θα εξαρτηθεί από συγκεκριμένα κριτήρια που όπως προαναφέρθηκε θα αναλύονται στην απόφαση που θα εκδοθεί τις προσεχείς μέρες. Αμέσως μετά οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ θα περάσουν από το κόσκινο τα στοιχεία των επιχειρήσεων προκειμένου να γίνει το πρώτο ξεκαθάρισμα για να διαπιστωθεί πόσες από όσες έκαναν αίτηση θα λάβουν το κρατικό δάνειο. Μεταξύ των κριτηρίων για για τη χορήγηση του κρατικού δανείου περιλαμβάνονται η πτώση του τζίρου, τα στοιχεία των εισροών, η ένταξη σε ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση  έτσι ώστε να διαπιστωθούν τα οφέλη που έλαβαν και η μείωση των κερδών.

Ειδικότερα:

- Θα ελεγχθούν ο τζίρος Μαρτίου των τελευταίων τριών ετών. Με τον έλεγχο αυτό θέλει τα οικονομικό επιτελείο θα διαπιστώσει σε κανονικές συνθήκες τον τζίρο που έκανε κάθε επιχείρηση τον συγκεκριμένο μήνα προκειμένου να διαπιστωθεί η ζημιά.

-  Σε όσες επιχειρήσεις έκαναν χρήση των ευνοϊκών μέτρων που προβλέπουν την αναστολή συμβάσεων και την πληρωμή των εργαζομένων από το κράτος με το ποσό των 800 ευρώ, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών θα μειωθεί το ποσό του κρατικού δανείου.

-  Για τη χορήγηση του δανείου θα ληφθεί υπόψη και η μείωση των κερδών κατά τον μήνα Μάρτιο.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να πιστώσει στις αρχές Μαίου τα ποσά στις επιχειρήσεις που εγκρίθηκαν από το σύστημα. Σημειώνεται ότι όσοι επιλεγούν για τη χορήγηση του δανείου θα πρέπει να το ξεπληρώσουν σε διάστημα πέντε ετών με περίοδο χάριτος τον πρώτο χρόνο. Το πλεονέκτημα της δράσης είναι ότι τα κεφάλαια κίνησης θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες των τραπεζών.  Αυτά τα δεδομένα θα εμφανιστούν στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ , όπως επίσης οι όροι των δανείων π.χ. το επιτόκιο και όσοι συμφωνούν απλώς θα «κλικάρουν» και θα πιστώνεται το ποσό στο λογαριασμό τους.

Για την καταβολή του κρατικού δανείου όσες επιχειρήσεις δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό θα πρέπει να συμπληρώσουν το IBAN και αμέσως μετά, οι ενισχύσεις θα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό των ωφελουμένων, μέσω του πληροφορικού συστήματος Taxis. Ταυτόχρονα με την πίστωση του λογαριασμού θα φανεί και στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis, και συγκεκριμένα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, το ποσό που θα οφείλεται στο Δημόσιο για το οποίο θα ισχύουν οι διατάξεις του ΚΕΔΕ (πρόστιμα, προσαυξήσεις και κατασχέσεις μετά την πενταετία κ.λπ.).