Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή για την αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή για την αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της «κύρωσης του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χάρης Θεοχάρης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για ιδεοληπτική μικροκομματική τακτική. «Ο ΣΥΡΙΖΑ μάς εγκαλεί και για όλα όσα έχουμε πετύχει αναβαθμίζοντας άρδην το αμυντικό κύρος της χώρας μας. Αλλά η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε δύο παράγοντες: Την αμηχανία και την ιδεοληψία. Σας τις χαρίζουμε και τις δύο, διότι εμείς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προτιμούμε να ενισχύουμε ουσιαστικά την αμυντική ικανότητα της πατρίδας μας», τόνισε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε: «Εσείς, δεν θα την ψηφίσετε γιατί είστε «όχι σε όλα» και όπου φυσάει ο άνεμος.

Λυπάμαι που το λέω». «Αξιοποιήστε αυτό το δώρο που δίνει η αναβαθμισμένη ελληνοαμερικάνικη αμυντική συνεργασία. Από τη Γαλλική Συμφωνία μέχρι σήμερα μεσολάβησε ένας πόλεμος, πολλά άλλαξαν, κανείς δε θα σας ψέξει για την αλλαγή στάσης. Σας καλώ, λοιπόν, για άλλη μία φορά, να βρεθείτε στη σωστή μεριά του συμφέροντος της χώρας και να υπερψηφίσετε», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση περισσότερο σήμερα, ήταν που ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η χώρα βγαίνει υπερενισχυμένη απ' αυτήν τη συμφωνία. Μια συμφωνία που θα ισχύει πλέον επ' αόριστον, αντίθετα απ' όλες τις κυβερνήσεις που μέχρι τώρα την ανανέωσαν κατ' έτος, έχοντας τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται με τις ΗΠΑ», αντέτεινε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης, απαντώντας στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στον Ανδρέα Παπανδρέου, τον κατηγόρησε ότι όψιμα ανακάλυψε τον εθνικό ηγέτη και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. «Αφήστε ήσυχο τον Ανδρέα. Παρέλαβε μια χώρα ξυπόλητη στα αγκάθια και την έφερε στο κέντρο των εξελίξεων. Ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα ανακάλυψε τον πραγματικό Ανδρέα και ο Αλέξης Τσίπρας προβάλει το μέγεθός του ως εθνικό ηγέτη, όταν το 1999 τον έστελναν από το κόμμα του στο Ειδικό Δικαστήριο ως κοινό κλέφτη. Δεν είναι, όμως, τυχαίο. Γιατί ο Ανδρέας κάθε χρόνο που περνά γίνεται πιο επίκαιρος», ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης και πρόσθεσε:

«Όταν θα απευθύνεστε σε εμάς, θα απευθύνεστε με σοβαρότητα και όχι υπό το βάρος των επερχόμενων πολιτικών εξελίξεων, που ίσως σημάνει και την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Όταν, λοιπόν, εμείς λέμε επιστρέφουμε, δεν το λέμε τυχαία. Το λέμε γιατί η ρίζα άρχισε πάλι να ανθίζει και μία νέα γενιά θα βγει στο προσκήνιο της ιστορίας. Και είμαστε βέβαιοι ότι ο λαός θα μας ξαναδώσει σταδιακά, με δυσκολία, με μεγάλη προσπάθεια, τη δύναμη να υπηρετήσουμε αυτή τη χώρα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετατρέπει την Ελλάδα σε «προκεχωρημένο φυλάκιο» των νατοϊκών και αμερικάνικων συμφερόντων, ενώ καταλόγισε στα κόμματα της Αντιπολίτευσης «περίσσια υποκρισιία».