Κορονοϊός: Ενθαρρυντικά νέα από φάρμακο ερευνητών στο Έμορι των ΗΠΑ

Ενθαρρυντικά νέα από φάρμακο ερευνητών στο Έμορι των ΗΠΑ

Σε ένα νέο αντι-ιϊκό φάρμακο ερευνητών του Ινστιτούτου Έμορι των ΗΠΑ αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, για το οποίο θα αρχίσουν σύντομα κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσει τη βλάβη των πνευμόνων στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Ειιδικότερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό έκανε λόγο «ενθαρρυντικά νέα» σχολιάζοντας το πειραματικό φάρμακο που έχει κωδική ονομασία EIDD-2801.

«Αυτό το νέο φάρμακο όχι μόνο έχει μεγάλες δυνατότητες να θεραπεύσει ασθενείς με Covid-19, αλλά επίσης φαίνεται αποτελεσματικό για τη θεραπεία και άλλων σοβαρών λοιμώξεων από κορονοϊούς», όπως οι ιοί που προκάλεσαν τις νόσους SARS και MERS, δήλωσε πρόσφατο ο καθηγητής επιδημιολογίας Ραλφ Μπάρικ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα.

Το φάρμακο, ένα από τα πολλά που δοκιμάζονται διεθνώς, ανακαλύφθηκε στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης Φαρμάκων Έμορι (EIDD) των ΗΠΑ και οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», σχεδιάζουν να αρχίσουν σύντομα κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, παραλείποντας το σύνηθες ενδιάμεσο στάδιο της δοκιμής σε μεγάλα ζώα (πιθήκους ή μαϊμούδες), λόγω της επείγουσας κατάστασης που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Οι δημιουργοί του αισιοδοξούν ότι το φάρμακο μπορεί να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου.