Εντείνεται η πίεση στο ΕΣΥ – Το «χαρτί» επέκτασης της υποχρεωτικότητας βγάζει η κυβέρνηση

Εντείνεται η πίεση στο ΕΣΥ – Το «χαρτί» επέκτασης της υποχρεωτικότητας βγάζει η κυβέρνηση

Δωρεάν δύο self tests από τα φαρμακεία σε μη εμβολιασμένους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα διατίθενται από μεθαύριο έως και τις 6 Σεπτεμβρίου, λόγω της επιστροφής των τελευταίων αδειούχων και της ισχυρής σύστασης για διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Παράλληλα κινητά συνεργεία θα πραγματοποιούν από αύριο πιλοτικά εμβολιασμούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έξω από ιερούς ναούς και σε πλατείες, καθώς κοντά στη λίστα του υποχρεωτικού εμβολιασμού φαίνεται να βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην εστίαση και την ψυχαγωγία.

Συγκεκριμένα, καθώς αυξάνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), με φόντο την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ενόψει του χειμώνα να πληθαίνουν, ένα χρήσιμο εργαλείο που σκοπεύει να αξιοποιήσει άμεσα η Πολιτεία είναι οι κινητές μονάδες οι οποίες θα πραγματοποιούν εμβολιασμούς σε μέρη όπου είναι συγκεντρωμένος κόσμος, ενώ η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πέραν αυτών της υγείας και πρόνοιας βρίσκεται ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τραπέζι» των ειδικών και της επιτροπής εμβολιασμών.
 

Εντείνεται η πίεση στο ΕΣΥ - Προειδοποιήσεις επιστημόνων ενόψει του χειμώνα


Την αύξηση της πίεσης στο σύστημα υγείας, το οποίο όμως αντέχει, από τις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό τονίζει με δηλώσεις της στο Liberal η Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα. Η ίδια σημειώνει πως «τα κρεβάτια στο σύστημα υγείας δεν είναι ανεξάντλητα» και υπενθυμίζει πως «όταν υπάρχει ανάγκη, ένα κρεβάτι που μετατρέπεται σε Covid-19, στερείται από κάπου αλλού». Επίσης, υπογραμμίζει πως «ο εμβολιασμός αποδεικνύεται πως παρέχει μεγάλη προστασία, γιατί με τα κρούσματα που είχαμε πέρυσι τα κρεβάτια ήταν γεμάτα, ενώ σήμερα όχι».

 Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «ο ρυθμός εισαγωγών νέων κρουσμάτων κορονοϊού είναι συνεχώς αυξητικός και ακόμη είμαστε στον Αύγουστο», ενώ σημειώνει πως «ο εμβολιασμός αποδεικνύεται πως παρέχει μεγάλη προστασία. Με τους αριθμούς κρουσμάτων πέρυσι παρατηρούνταν γεμάτα νοσοκομεία, ενώ σήμερα όχι. Νομίζω πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί το επόμενο διάστημα».

«Η πανδημία θα μας δώσει μεγαλύτερους αριθμούς και νοσηλευομένων και διασωληνωμένων και απωλειών και κρουσμάτων. Η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες ομάδες είναι για να προστατευτούν και να μπορούν να εκτελέσουν την αποστολή τους», επεσήμανε αντίστοιχα στην ΕΡΤ ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Με την επιστροφή από τις διακοπές, επιστρέφει και ο Covid δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος Μάτα Τσικρικά, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Μετά τη χαλάρωση των διακοπών τόνισε, ακολουθεί ο Σεπτέμβριος, ένας μήνας υπερδραστήριος και εάν δεν επιτευχθεί ο απαιτούμενος εμβολιαστικός ρυθμός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, όπως ανέφερε η κ. Τσικρικά.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι νοσηλεύονται όλο και πιο νέα άτομα με κορονοϊό στα νοσοκομεία ακόμα και 16χρονοι σε σοβαρή κατάσταση, ενώ υπάρχουν τριαντάρηδες διασωληνωμένοι.

Παράλληλα, στο 68% ανέρχεται η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία όλης της χώρας σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ, η κ. Παγώνη προειδοποίησε ειδικά για την Κρήτη όπου το 79,2 των κλινών ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες και πρέπει να ενισχυθεί γιατί δεν έχει πολλά κρεβάτια. Στην Αττική η πληρότητα φτάνει το 67% και στη Θεσσαλονίκη στο 71%.

«Έχουμε πρόβλημα, υπάρχει αύξηση των παραμέτρων όλων και πρέπει να το δούμε αυτό σιγά-σιγά», είπε η κ. Παγώνη.

Στο «τραπέζι» η επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών


Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση συζητά ανοικτά πλέον την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πέραν αυτών της υγείας και πρόνοιας, ενώ το ζήτημα ήδη βρίσκεται στο «τραπέζι» των ειδικών και της επιτροπής εμβολιασμών.

Την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πέραν αυτών της υγείας και πρόνοιας (γηροκομεία) συζητά ανοιχτά πλέον η κυβέρνηση, όπως ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο «Mega» ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «φροντίζουμε όσους είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και όσοι θα βρεθούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής δηλαδή όσους εξυπηρετούν κόσμο στα διάφορα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών και για αυτούς υπάρχει η σκέψη, αν χρειαστεί, αν οι ειδικοί το συστήσουν (να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα). Η Εφορία, τα ΚΕΠ, για ΕΦΚΑ, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν χρειαστεί κι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζω ότι δεν θα χρειάζεται».

«Είναι κάτι που έμεινε ανοιχτό, μας απασχολεί, κι απασχολεί και την Αγορά πολύ καιρό πριν. Η ίδια η αγορά θα το ρυθμίσει. Πιστεύουμε ότι θα έχουν ήδη εμβολιαστεί οι άνθρωποι της εστίασης», επεσήμανε ο κ. Πέτσας σχετικά με το αν θα αντικατασταθούν τα δύο rapid tests με υποχρεωτικό εμβόλιο.

«Οι εκπαιδευτικοί έχουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμού κι ελπίζω σε περαιτέρω αύξηση. Στα Πανεπιστήμια είναι ένα ζήτημα ο νεώτερος πληθυσμός που νιώθει άτρωτος. Να επιταχύνουμε ξανά τον εμβολιασμό», τόνισε ο κ. Πέτσας για τον τομέα της Εκπαίδευσης.

«Αν δούμε ότι η κατάσταση δεν βαίνει βελτιούμενη, προφανώς θα αξιολογηθούν και μέτρα επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στον ιδιωτικό τομέα», τόνισε χτες αντιστοίχως ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ άφησε μάλιστα το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην εστίαση και την ψυχαγωγία ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα» τόνισε και πρόσθεσε ότι το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο μελέτης των ειδικών, της ειδικής επιτροπής εμβολιασμών και των αρμόδιων πελατειακών οργάνων.

«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι μια επιλογή που υπάρχει στην εργαλειοθήκη μας» σημείωσε προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης πολιτικών συντακτών ξεκαθαρίζοντας όμως ότι «στη διαχείριση της πανδημίας ο σκοπός δεν είναι  να διασπείρουμε σύγχυση».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε τους ρυθμούς του εμβολιασμού. Κυρίως μας ενδιαφέρει να τους αυξήσουμε εξηγώντας σε όλο τον κόσμο από τη μια πλευρά πόσο ασφαλές είναι το εμβόλιο και από την άλλη πλευρά ότι είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας για να αναχαιτίσουμε την επέλαση της πανδημίας και το χτίσιμο τείχος ανοσίας». 

Όπως εξήγησε «αν χρειαστεί να αυξήσουμε την υποχρεωτικότητα, αυτό θα γίνει σε κείνες τις κατηγορίες, επαγγελματικές ή άλλες με βάση στοιχείων που θα έχουμε στα χέρια μας, όπως τα ποσοστά εμβολιασμού, τον κίνδυνο μετάδοσης, αν για παράδειγμα έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο και προφανώς με τις δυνατότητες να ελεγχθεί αλλά και τις συνέπειες».

3076 νέα κρούσματα, τα 677 στην Αττική και 323 στη Θεσσαλονίκη


Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός τον κρουσμάτων τον τελευταίο ενάμιση μήνα στη χώρα μας είναι τετραψήφιος. Η Αττική χθες κατέγραψε 674 κρούσματα. Στο κόκκινο παραμένει και η Θεσσαλονίκη με 323 κρούσματα, ενώ τριψήφιους αριθμούς κρουσμάτων βρίσκουμε και στην Κρήτη με 197 νέες μολύνσεις και στην Αχαΐα 140.

Παράλληλα, οι διασωληνωμένοι πανελλαδικά ανέρχονται σε 337, βάσει της πιο πρόσφατης ενημέρωσης του ΕΟΔΥ, με τον αριθμό τους να σημειώνει διαρκή άνοδο από τις 20 Ιουλίου, όταν ανέρχονταν σε 121.

Διαβάστε ακόμα:

Μετάλλαξη Δέλτα: Υπερδιπλάσιος ο κίνδυνος νοσηλείας σε σχέση με την Άλφα

Γεωργαντάς: 220.000 νέα ραντεβού εμβολιασμού, εκ των οποίων 8.150 υγειονομικοί