Ένοχοι Φωτόπουλος και 6 συνδικαλιστές για το «φαγοπότι» με τις χορηγίες της ΔΕΗ

Ένοχοι Φωτόπουλος και 6 συνδικαλιστές για το «φαγοπότι» με τις χορηγίες της ΔΕΗ

Ποινές από 3 έως 5 χρόνια επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 7 πρώην συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ για την υπόθεση των χρυσών επιχορηγήσεων από τη ΔΕΗ.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τον Νίκο Φωτόπουλο, τον Ρίζο Ρίζο, την κόρη του καθώς και άλλα 4 πρώην στελέχη της ΓΕΝΟΠ για το αδίκημα της απάτης, χωρίς όμως την επιβαρυντική περίσταση του ν. 1608/50, γεγονός που οδήγησε στη μείωση της ποινής που επιβλήθηκε.

Επίσης, το δικαστήριο έκρινε ότι η έφεση πρέπει να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και ως εκ τούτου και οι 7 αφέθηκαν ελεύθεροι, όπως και οι υπόλοιποι 51 κατηγορούμενοι για την ίδια υπόθεση οι οποίοι κρίθηκαν αθώοι είτε λόγω παραγραφής των αδικημάτων είτε και για λόγους ουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορούμενοι (59 συνολικά αλλά ένας εξ αυτών απεβίωσε) οδηγήθηκαν σε δίκη σύμφωνα με παραπεμπτικό βούλευμα διότι χρησιμοποίησαν χρήματα που δόθηκαν (παρανόμως μάλιστα) από τη ΔΕΗ στην ΓΕΝΟΠ ως χορηγία, για να πραγματοποιούν πολυτελή ταξίδια, για να έχουν πλουσιοπάροχα γεύματα, να πληρώνουν για την στάθμευση Ι.Χ. Αυτοκινήτων ιδιοκτησίας τους αλλά και συγγενών τους ακόμη και για την αγορά δώρων.

Με βάση το βούλευμα οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της απιστίας  κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, της άμεσης συνέργειας σε απιστία, της ηθικής αυτουργίας σε απιστία και της απάτης κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση σε βάρος της ΔΕΗ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας της έδρας, στην πρότασή του, είχε ζητήσει την ενοχή των 56 από τους 59 κατηγορουμένους.