Ενίσχυση 200 εκατ. ευρώ για υποδομές στα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο
ΕΤΕπ

Ενίσχυση 200 εκατ. ευρώ για υποδομές στα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο

Με 200 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων την ελληνική οικονομία για τη στήριξη έργων υποδομών, λόγω των τελευταίων γεγονότων στα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο, δήλωσαν ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Άντριου Μακ Ντάουελ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους.

Συγκεκριμένα, η οικονομική ενίσχυση θα κατευθυνθεί στους τομείς της υγείας, της καθαριότητας, της υδροδότησης και σε άλλες ζωτικής σημασίας υπηρεσίες.

Επίσης, στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι να επεκτείνει το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης περιοχών που πλήττονται από την κρίση, το οποίο σήμερα χρηματοδοτεί επιχειρήσεις εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, δηλαδή, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Βουλγαρία.

Θα υπάρχουν προγράμματα δανειοδότησης επιχειρήσεων, μέσω του πλαισίου που έχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, «έτσι ώστε μέσω των ελληνικών τραπεζών να δώσουμε μία ώθηση στις περιοχές των νησιών και του Έβρου που, τον τελευταίο καιρό, σηκώνουν ένα ιδιαίτερα αυξημένο βάρος», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Μακ Ντάουελ, υπογράμμισε ότι τα 200 εκ. ευρώ πρόκειται να διατεθούν «για τη χρηματοδότηση αναγκαίων υποδομών και υπηρεσιών στις περιοχές που έχουν πληγεί από την μεταναστευτική κρίση, όπως προγράμματα στέγασης, υγειονομικής περίθαλψης, υδροδότησης και αποκομιδής απορριμμάτων» και συμπλήρωσε πως «παράλληλα, θα στηριχθεί μακροπρόθεσμα η οικονομική ανθεκτικότητα των κοινοτήτων φιλοξενίας». «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια διττή πρόκληση: το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση μαζί με άλλες χώρες, και του κορωνοϊού που δημιουργούν οικονομική ανασφάλεια», κατέληξε χαρακτηριστικά.