Ενέργεια: Τα δύσκολα είναι μπροστά - Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τις τιμές

Ενέργεια: Τα δύσκολα είναι μπροστά - Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τις τιμές

Τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμα. Οι αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο που καταγράφονται στην αγορά δεν είναι παρά η αρχή. Τους επόμενους μήνες το ενεργειακό σοκ θα κλιμακωθεί και νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έρθουν αντιμέτωπα με πρωτοφανείς αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Τις δυσοίωνες αυτές εκτιμήσεις διατυπώνουν στο Bloomberg αναλυτές μεγάλων ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κρίση στην παροχή φυσικού αερίου αυξάνει το κόστος παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο ανοίγουν ξανά τις πόρτες τους για να υποδεχθούν τους εργαζομένους τους μετά από μια παρατεταμένη περίοδο τηλεργασίας. Επομένως, η ενεργειακή ζήτηση αυξάνεται. Οι αυξανόμενες τιμές αποτελούν εμπόδιο για την οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι βιομηχανίες ενδεχομένως να περιορίσουν την παραγωγή τους.

Η άνοδος των τιμών πραγματοποιείται, παρά το γεγονός πως πέρασε το καλοκαίρι, επομένως και η ζήτηση για ενέργεια είναι χαμηλότερα. Η κατάσταση αυτή που διαμορφώνεται θέτει τις βάσεις για ένα δύσκολο χειμώνα, με τις εταιρείες να αυξάνουν τις τιμές για τους καταναλωτές και την ίδια ώρα δημιουργείται ένα «ντόμινο» αυξήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες από τα τρόφιμα έως τις μεταφορές.

Όπως παρατηρεί ο Julien Hoarau, επικεφαλής της EnergyScan «θα είναι πολύ δύσκολος χειμώνας, καθώς το πρόβλημα δεν έχει φανεί ακόμη». Την ίδια στιγμή, οι κλιματικές συνθήκες δεν ευνοούν την παραγωγή ενέργειας, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και οι άνεμοι χαμηλής έντασης περιορίζουν την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, ενισχύοντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων και οδηγώντας σε αύξηση της τιμής του άνθρακα πάνω από 70% φέτος.

Η Γηραιά Ήπειρος βρίσκεται αντιμέτωπη με δύσκολες συνθήκες και στο φυσικό αέριο, καθώς ο περσινός βαρύς χειμώνα εξάντλησε τα αποθέματα. Η Ρωσία περιορίζει τις ροές σε μια εποχή που η Ασία παίρνει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ η Ευρώπη δεν μπορεί να βασιστεί στη δική της παραγωγή.

Η Citigroup από τη μεριά της επισημαίνει πως οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη ίσως αυξηθούν έως και 20% κατά μέσο όρο στους λογαριασμούς για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

«Η ενεργειακή φτώχεια θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα στην Ευρώπη» σημειώνουν οι αναλυτές, ενώ από τη μεριά του ο Γκλεν Ρίκσον, επικεφαλής αναλυτής για την ευρωπαϊκή ενέργεια στην S&P Global Platts εκτιμά πως «το ύψος της χονδρικής τιμής θα περνά στα τιμολόγια λιανικής τους επόμενους μήνες». «Η προσοχή των κυβερνήσεων θα επικεντρωθεί στη διαχείριση των επιπτώσεων των αυξήσεων σε μακροπρόθεσμο πεδίο» καταλήγει ο ίδιος.