Ν. Σύψας: «Ένας άνθρωπος μπορεί να μολύνει 85» - Τι είπε για τοπικά lockdowns

«Ένας άνθρωπος μπορεί να μολύνει 85» - Τι είπε για τοπικά lockdowns

Οι νέοι μπορεί να μην κινδυνεύουν, αλλά διασπείρουν τον ιό, δήλωσε ο καθηγητής Λοιμοξιωλογίας Ν. Σύψας τονίζοντας πως «ένας άνθρωπος μολύνει 85, όχι δυο-τρεις», ενώ αναφέρθηκε και στην πιθανότητα να επανακάμψει ο κορονοϊός στη χώρα μας μέσα στο καλοκαίρι.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σύψας υπογράμμισε πως «αν η αυξητική τάση των κρουσμάτων συνεχιστεί, ενδεχομένως να μιλήσουμε μέσα στο καλοκαίρι για επανάκαμψη του πρώτου κύματος και αυτό θα είναι μια αποτυχία».

Με αφορμή τα 97 κρούσματα κατά τις 4 τελευταίες μέρες, ο καθηγητής τόνισε πως «έχουν αυξηθεί πολύ τα κρούσματα. Δύο είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι, οι συγχρωτισμοί και τα εισαγόμενα κρούσματα. Ο ιός χτυπάει καμπανάκι, έως μεγάλο κουδούνι ότι είναι εδώ, όλοι εμείς μπορούμε να μολυνθούμε», ενώ σημείωσε πως «ο κίνδυνος συνωστισμού στα μπαράκια στη Μύκονο είναι τεράστιος».

Ο κ. Σύψας ανέφερε πως «αν ένα νησί ή μια δομή θεωρηθούν μολυσμένα, άπαντες θα μπουν σε καραντίνα».

«Ευελπιστώ ότι αυτό θα είναι ένα κακό σενάριο, δεν θέλω να υπάρχει πανικός. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τον ιό», πρόσθεσε σχετικά με το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν τοπικά lockdowns.

Όσον αφορά το άνοιγμα των συνόρων για τους τουρίστες, σημείωσε πως «θα επενεκτιμηθεί το ποιες χώρες είναι ασφαλείς».

«Ο τουρισμός είναι ένας κίνδυνος, δεν χρειάζεται πάνω σε αυτόν να προσθέτουμε και τον κίνδυνο συγχρωτισμού» τόνισε.