«Ένας άλλος εορτασμός»
Ευ. Βενιζέλος για επέτειο της Επανάστασης

«Ένας άλλος εορτασμός»

Τη διασύνδεση της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση με την παρούσα συγκυρία αλλά και την ευκαιρία που αυτή η επέτειος συνιστά για την εθνική ανασυγκρότηση κάνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής», με τίτλο «Ένας άλλος εορτασμός».

Όπως σημειώνει το επετειακό 2021 έχει ήδη αναγορευθεί έτος της μεγάλης προσδοκίας να τεθεί υπό επιστημονικό έλεγχο η υγειονομική απειλή και να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της ύφεσης και γενικότερα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης που συνοδεύει την υγειονομική.

«Μέσα λοιπόν σε αυτές τις συνθήκες ο εορτασμός, αφενός μεν των διακοσίων ετών από το καταστατικό γεγονός της Επανάστασης του 1821, αφετέρου δε όλης της περιόδου 1821 - 2021, δηλαδή των διακοσίων αυτών ετών που συγκροτούν το σώμα της εθνικής Ιστορίας υπό το σχήμα του Ελληνικού κράτους, είναι μια δυσβάστακτη και δύσχρηστη πρόκληση. Αλλά και μια μοναδική ευκαιρία, μια σύμπτωση που πρέπει να μετατραπεί σε οιωνό καθώς το επετειακό έτος έχει καταστεί το ίδιο ιστορικά κρίσιμο. Οφείλει δηλαδή να καταγραφεί όχι κυρίως ως έτος εορτασμού της επετείου αλλά ως έτος - τομή για την εθνική ανασυγκρότηση, δηλαδή για την υπέρβαση της παρούσας, εξελισσόμενης και πολυεπίπεδης κρίσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Και καταλήγει επισημαίνοντας ότι «Το Έθνος θα εορτάσει επαξίως τα διακόσια χρόνια της «πολιτικής αυτού υπάρξεως και ανεξαρτησίας», αν αντιμετωπίσει με ενότητα, με προσήλωση στην αλήθεια, με μεγάλες και γενναίες υπερβάσεις, με γρήγορες πρακτικές κινήσεις, με έμπνευση, διορατικότητα και ευρηματικότητα τις πολλές και βαθιές πρόκλησης της φάσης αυτής».