Ενάμιση εκατ. εμβολιασμοί έως και τον Μάρτιο - Στα 5 εκατ. έως το καλοκαίρι

Ενάμιση εκατ. εμβολιασμοί έως και τον Μάρτιο - Στα 5 εκατ. έως το καλοκαίρι

Ανοίγουν βήμα οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, καθώς σήμερα πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 30.000 εμβολιασμοί, αριθμός-ρεκόρ ημέρας και συνολικά από την αρχή της επιχείρησης «Ελευθερία» 725.000 εμβολιασμοί. Στόχος, οι 1,5 εκατ. εμβολιασμοί μέχρι και το τέλος Μαρτίου και οι 5 εκατ. έως το καλοκαίρι, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Στο μεταξύ ήδη έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους για τον κορονοϊό 110.000 ηλικιωμένοι ηλικίας 80 ετών κι άνω ενώ άλλοι τόσοι αναμένουν να κάνουν την δεύτερη δόση του γεγονός που μεταφράζεται στο ότι θα περάσει άμεσα σε στάδιο ανοσοποίησης το 50% των ατόμων ηλικίας 80 ετών και αν, που είναι και οι πλέον ευπαθείς για σοβαρή Covid νόσηση. Σε όλους αυτούς τους εμβολιασμούς που κατατάσσουν την Ελλάδα 4η σε ρυθμό εμβολιασμού στην Ευρώπη, έχουν καταγραφεί 5 περιστατικά σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, ενώ υπάρχει ένα ακόμα που διερευνάται.

Σε ένα από τα ιδιαίτερα θετικά ευρήματα των ημερών αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου λέγοντας ότι μελέτη από τη χώρα-πρότυπο στους εμβολιασμούς στον κόσμο, το Ισραήλ, δείχνει πως το εμβόλιο των Pfizer και BionTech προστατεύει σε ποσοστό 75% και τους ασυμπτωματικούς φορείς του κορονοϊού κάτι που δημιουργεί νέα δεδομένα για την αναχαίτιση της πανδημίας.

Οι ειδικοί της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων βλέπουν καθημερινά μία ήπια αύξηση στις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις σε ΜΕΘ και θεωρούν πως ακόμα δεν έχει κορυφωθεί η καμπύλη- θα υπάρξει και περαιτέρω αύξηση τις επόμενες μέρες, άλλωστε είναι κοινό μυστικό πως οι αριθμοί των τεστ ήταν λίγοι τις τελευταίες μέρες λόγω της κακοκαιρίας.

Κι ενώ η πορεία των εμβολιασμών επιταχύνεται στα άτομα άνω των 60% με την αύξηση στα ραντεβού στην πλατφόρμα να δημιουργεί αισιοδοξία, η συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών κρίνεται πολύ πρώιμη. Το εμβόλιο των Pfizer/BionTech έχει εγκριθεί για έφηβους άνω των 16 ετών με υποκείμενα νοσήματα υγείας, αλλά όπως επισημαίνει η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, είμαστε πολύ μακριά για να ανοίξουμε συζήτηση για τον εμβολιασμό υγιών παιδιών.

AP Photo/Yorgos Karahalis