Εμπειρογνώμονες: «Υγειονομικές βόμβες» τα κορονοπάρτι

Εμπειρογνώμονες: «Υγειονομικές βόμβες» τα κορονοπάρτι

«Υγειονομικές βόμβες» χαρακτηρίζουν οι εμπειρογνώμονες τα κορονοπάρτι που έγιναν σε Αθήνα και Πάτρα και το χθεσινό Σαββατόβραδο, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ. Η επιστημονική επιτροπή, οποία αναμένεται να συνεδριάσει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας για αποφάσεις ενόψει του Πάσχα, προειδοποιεί ότι οι υπαίθριες συγκεντρώσεις χωρίς μέτρα προστασίας θα ανεβάσουν τις νοσηλείες σε ένα 10ήμερο.

Στου Ψυρρή, η πλατεία και οι πεζόδρομοι ήταν αδιάβατοι, στο Κολωνάκι χρειάστηκε επέμβαση της αστυνομίας για να διαλυθούν οι συγκεντρωμένοι, ενώ αντίστοιχη ήταν η εικόνα στην Αιμιλίου Βεάκη στο Περιστέρι και στη Βαλτετσίου στα Εξάρχεια.

Στην Πάτρα, στην πλατεία Ψηλών Αλωνιών, από χθες το απόγευμα ως αργά το βράδυ, νεαροί με καφέ ή ποτό στο χέρι διασκέδασαν, όπως την προ κορονοϊού εποχή.

Την ώρα που η Αττική παραμένει στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (επίπεδο Β’ «βαθύ κόκκινο»), υπενθυμίζεται ότι τα Σαββατοκύριακα, και μόνο, επιτρέπονται οι μετακινήσεις για άσκηση με τη χρήση οχήματος σε υπαίθριο χώρο μέχρι 3 άτομα ή μια οικογένεια. Οι πολίτες έχουν ουσιαστικά τη δυνατότητα για άσκηση εκτός του δήμου κατοικίας με τη χρήση του κωδικού 6 και με υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Στο «βαθύ κόκκινο» προστέθηκαν από χθες η Θάσος, ο δήμος Ρεθύμνου, ο δήμος Φαιστού, ο δήμος Μαρώνειας-Σαπών, η Κύθνος, ο δήμος Διδυμότειχου, ο δήμος Πύδνας- Κολινδρού, ο δήμος Καβάλας, ο δήμος Βόλου, ο δήμος Σιντικής Σερρών και ο δήμος Βόρειων Τζουμέρκων, καθώς παρατηρείται αύξηση ιικού φορτίου.

Συνολικά, στην επικράτεια νοσηλεύονται 5.500 άνθρωποι λόγω κορονοϊού, 2.450 στην Αττική και 1.400 στη Βόρεια Ελλάδα.

Περίπου ένας στους τέσσερις ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι κάτω των 55 ετών, ενώ  σταθεροποιείται η μείωση στις εισαγωγές ασθενών άνω των 75 ετών, κάτι που αποδίδεται στους εμβολιασμούς.