Εμβόλιο Sinovac: Γρήγορη ανοσοαπόκριση, χαμηλό όμως το επίπεδο των αντισωμάτων

Εμβόλιο Sinovac: Γρήγορη ανοσοαπόκριση, χαμηλό όμως το επίπεδο των αντισωμάτων

Το πειραματικό εμβόλιο Covid-19 που αναπτύχθηκε από την κινεζική εταιρεία Sinovac προκάλεσε μία γρήγορη ανοσοαπόκριση στις πρώτες δοκιμές, αλλά το επίπεδο των αντισωμάτων που παρήχθη ήταν χαμηλότερο από εκείνο ενός ανθρώπου που αναρρώνει από την ασθένεια, σύμφωνα με μελέτη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet εξέτασε τα αποτελέσματα των δοκιμών της φάσης 1 και της φάσης 2 στην Κίνα του εμβολίου που ανέπτυξε η Sinovac. Το εμβόλιο χρησιμοποιεί μια χημικά αδρανοποιημένη έκδοση του ιού για να προκαλέσει ανοσοαπόκριση.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το επίπεδο αντισωμάτων 28 ημέρες μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ήταν χαμηλότερο από εκείνο ενός ασθενούς που αναρρώνει από το Covid-19.

Ωστόσο, οι ερευνητές επεσήμαναν άλλες έρευνες που έχουν δείξει ότι οι αποκρίσεις αντισωμάτων από φυσικές μολύνσεις κορονοϊού μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, ενώ υπάρχουν λίγες αναφορές επαναμόλυνσης, που υποδηλώνουν ότι «η ανοσολογική μνήμη μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των επαναμολύνσεων».

Η Κίνα έχει αρχίσει να χορηγεί πειραματικά εμβόλια κατά του κορονοϊού σε ομάδες υψηλού κινδύνου από τον Ιούλιο και ένας υγειονομικός αξιωματούχος δήλωσε στα κρατικά ΜΜΕ σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την περασμένη εβδομάδα πως οι αρχές μπορεί να εξετάσουν μια ελαφρά διεύρυνση του προγράμματος επείγουσας χρήσης στην προσπάθεια να αποτρέψουν ενδεχόμενα ξεσπάσματα στη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.