Εμβόλιο Moderna: Εντοπίστηκαν αντισώματα 90 μέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης

Εμβόλιο Moderna: Εντοπίστηκαν αντισώματα 90 μέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης

Το εμβόλιο της Moderna παρήγαγε αντισώματα που εντοπίστηκαν 90 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης που έγινε σε 34 ανθρώπους, οι οποίοι συμμετείχαν στην αρχή των κλινικών δοκιμών.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, το εμβόλιο της Moderna για τον κορονοίό παρήγαγε αντισώματα τα οποία εξακολουθούσαν να υπάρχουν για 90 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού.

Η διάρκεια της προστασίας που προσφέρει το εμβόλιο είναι αναμφίβολα μεγαλύτερη, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, όμως «αυτά είναι τα πρώτα δεδομένα που συλλέχθηκαν σε μια περίοδο πολλών μηνών και επιβεβαιώθηκαν ανεξάρτητα από μια επιστημονική επιθεώρηση».

Οι ερευνητές των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας εξέτασαν το επίπεδο δύο τύπων αντισωμάτων, 90 ημέρες αφότου οι εθελοντές έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Η πρώτη δόση τους είχε χορηγηθεί 28 ημέρες νωρίτερα. Παρατήρησαν μια «ελαφρά» και αναμενόμενη πτώση των αντισωμάτων στους εμβολιασμένους συμμετέχοντες, αλλά σε επίπεδο που παρέμενε υψηλό και μεγαλύτερο από τη φυσική ανοσία που παρατηρήθηκε σε ασθενείς οι οποίοι ανέρρωσαν από την Covid-19.

Επιπλέον, δεν παρατηρήθηκε καμία σοβαρή παρενέργεια σε αυτήν την πρώτη φάση των δοκιμών, που ξεκίνησε τον Μάρτιο.