Εμβολιασμοί: Ανοίγουν «βήμα» για τα παιδιά υπό τον φόβο αύξησης των κρουσμάτων στα σχολεία

Εμβολιασμοί: Ανοίγουν «βήμα» για τα παιδιά υπό τον φόβο αύξησης των κρουσμάτων στα σχολεία

Ο φόβος πολλών γονιών για ενδεχόμενη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στα σχολεία, (όπως συνέβη στις ΗΠΑ που άνοιξαν νωρίτερα) τους ωθεί να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, με την αύξηση των εμβολιασμών στους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου να καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τα  δεδομένα από την πλατφόρμα emvolio.gov, 16.000 επιπλέον έφηβοι ηλικίας 15-17 ετών και 13.500 επιπλέον  παιδιά ηλικίας 12-14 ετών έχουν πρόσφατα εμβολιαστεί, ενώ συνολικά έχουν κάνει έστω και μια δόση εμβολίου 140.000 παιδιά αυτών των ηλικιακών ομάδων σε όλη την επικράτεια.

Η ανησυχία για τη διασπορά της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα που τους τελευταίους μήνες  (Ιούλιο κι Αύγουστο) «μετρά» περισσότερα από 13.289 κρούσματα σε ανήλικους ανά μήνα (κατά μέσο όρο) ή 3.322 κρούσματα κατά μέσο όρο ανά εβδομάδα, είναι ωστόσο το ένα από τα δύο κίνητρα που ωθούν αρκετούς επιφυλακτικούς και σκεπτικιστές γονείς να αλλάξουν γνώμη και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Το δεύτερο κίνητρο έρχεται μαζί με το διευκρινιστικό ΦΕΚ της Κυβέρνησης πως τα παιδιά και οι έφηβοι ηλικίας 12-17 ετών θα χρειάζονται εργαστηριακό rapid test (διάρκειας 48 ωρών) για να μπουν στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης, μαζί με τους γονείς τους, όπως ακριβώς χρειάζονται εργαστηριακό έλεγχο για να ταξιδέψουν με πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ, με το κόστος των εργαστηριακών ελέγχων  να επιβαρύνει την οικογένεια των ανήλικων. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι περισσότερες αθλητικές ακαδημίες ζητούν από τους έφηβους ηλικίας 15 ετών ή 16 ετών κι άνω rapid εργαστηριακό έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, προκειμένου να κάνουν τα αγαπημένα τους σπορ, μη δεχόμενες πλέον το (σχολικό) self-test.  

Στο διπλό κίνητρο για τους γονείς συμπεριλαμβάνεται το ηχηρό «καμπανάκι» κινδύνου από τους ειδικούς για τις αυξημένες νοσηλείες παιδιών που στην πατρίδα μας το τελευταίο δίμηνο διαμορφώθηκαν σε 190 νοσηλείες ανά μήνα (κατά μέσο όρο), με 3 θανάτους ανήλικων να έχουν μέχρι στιγμής καταγραφεί στη χώρα.

Πώς δεν θα κλείσουν τα σχολεία
 

Διπλό είναι και το «όπλο» που έχουμε στα χέρια μας για τη διατήρηση της κανονικότητας κατά την διάρκεια  της  νέας σχολικής χρονιάς, με την ελπίδα πως δεν θα χρειαστεί να κλείσουν σχολικά τμήματα παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις και σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, αν δημιουργηθούν συρροές κρουσμάτων στην τάξη.

Στο πρώτο «όπλο», του μαζικού εμβολιασμού που δεν έχει ακόμα αξιοποιηθεί  σε μεγάλο βαθμό, καταφέραμε να πιάσουμε τον στόχο της εμβολιαστικής κάλυψης του 60% του πληθυσμού, μόνο που λόγω της αυξημένης κατά 100% μολυσματικότητας του στελέχους Δέλτα, χρειαζόμαστε ένα επιπλέον ποσοστό ύψους 20% προκειμένου να χτίσουμε τη συλλογική ανοσία, κι αν αφαιρέσουμε από αυτό το 10% των ατόμων με φυσική ανοσία (από νόσηση), μας υπολείπεται ένα επιπλέον 10% του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί.  

Το δεύτερο «όπλο» αφορά το εκτεταμένο testing με self-test ή εργαστηριακά rapid tests, χάρη στο οποίο έχουν εντοπιστεί έγκαιρα χιλιάδες θετικά παιδιά στο σύνολο του 1,2 εκατομμυρίων μαθητών της χώρας που το πιθανότερο είναι ότι θα νοσούσαν ήπια ή και χωρίς καθόλου συμπτώματα κι αν δεν είχαν υποβληθεί σε έλεγχο θα πήγαιναν στο σχολείο χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι θετικά στον κορονοϊό, θα διέσπειραν την λοίμωξη στην σχολική τάξη κι από εκεί οι συμμαθητές τους  θα έφερναν τον κορονοϊό στο σπίτι και στους ευπαθείς συγγενείς, ενώ οι εργαζόμενοι γονείς θα τον μετέφεραν και στους εργασιακούς χώρους.

Τα self-test βοηθούν σημαντικά στον έγκαιρο εντοπισμό των θετικών ατόμων, εντοπίζοντας  τα έξι έως και επτά στα 10 θετικά στον κορονοϊό παιδιά, με τον καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής Γιάννη Τούντα να εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερα να γίνονταν μοριακοί έλεγχοι στους μαθητές που είναι ακόμα πιο αποτελεσματικοί στην έγκαιρη διάγνωση, ωστόσο επειδή είναι ακριβότεροι δεν θα μπορούσαν να γίνουν σε τέτοια έκταση δωρεάν.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι εκ του αποτελέσματος, το παράδειγμα της Δανίας δείχνει πως οι δωρεάν μοριακοί (PCR) έλεγχοι στον πληθυσμό για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού είναι ένα μέτρο που απέδωσε εξαιρετικούς καρπούς: Η Δανία χάρη σε αυτή της τη δυνατότητα να προσφέρει δωρεάν μοριακά τεστ με απεριόριστη πρόσβαση στους πολίτες της κατάφερε να απομονώσει έγκαιρα τα κρούσματα, να διατηρήσει χαμηλό το ιικό φορτίο και να μην πάρει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, σαν την Ελλάδα κι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεικτικά, ποτέ δεν επιβλήθηκε υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ούτε υπήρξαν απογευματινές απαγορεύσεις κυκλοφορίας….

Στο μεταξύ οι παρασκευάστριες εταιρείες των mRNA εμβολίων διεξάγουν κλινικές μελέτες για την χορήγηση τους στις ηλικίες από 5 ετών έως 12 ετών, ώστε όταν δοθεί  η έγκριση των Ανεξάρτητων Ρυθμιστικών Αρχών, οι εμβολιασμοί στον ανήλικο πληθυσμό να επεκταθούν και στα  παιδιά του δημοτικού, για να προστατευτεί καθολικά η σχολική κοινότητα. Ωστόσο, μέχρι τότε σε αυτές τις ηλικίες η εμπειρία δείχνει πως τα παιδιά υπακούουν σε κανόνες και συμμορφώνονται στα μέτρα προστασίας του κορονοϊού, φοράνε τη μάσκα τους χωρίς να διαμαρτύρονται.

Στη δεδομένη συγκυρία που βρισκόμαστε πιο άμεσο από τον (μελλοντικό) εμβολιασμό των μικρότερων παιδιών είναι ο εμβολιασμός με 3η δόση των υγειονομικών, με αρκετούς να κλείνουν 9 μήνες από την χορήγηση της 1ης δόσης κι έρευνα που δημοσιεύτηκε στη «Βίβλο» της Ιατρικής, το επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine να δείχνει πως 6 στους δέκα υγειονομικούς που εργάζονταν στις ΗΠΑ το καλοκαίρι ήταν θετικοί στον ιό.  

Θεμιστοκλέους: Έχουν ήδη εμβολιαστεί 140.000 παιδιά

Τζανάκης: Θα χρειαστεί να νοσηλευτούν 300 με 500 παιδιά

Άνοιγμα σχολείων: Από τα 800.000 self test τα 1.000 -1.500 θετικά