Τζανάκης: Θα χρειαστεί να νοσηλευτούν 300 με 500 παιδιά

Τζανάκης: Θα χρειαστεί να νοσηλευτούν 300 με 500 παιδιά

Την εκτίμηση πως θα νοσηλευτούν τουλάχιστον 300 με 500 παιδιά έκανε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Μάλιστα πρότεινε την ελαστικότητα στο θέμα των απουσιών αλλά και να εξεταστεί εκ νέου το μέτρο της τηλεκπαίδευσης. 

Συγκεκριμένα ο Νίκος Τζανάκης τόνισε πως «θα έχουμε 150.000 με 200.000 παιδιά που θα εκτεθούν, θα έρθουν σε επαφή. Εξαρτάται από τα μέτρα που θα λάβουμε αν θα νοσήσουν... Το 20 με 25% υπό καλές συνθήκες υγειονομικών πρωτοκόλλων των παιδιών θα μολυνθούν. Μιλάμε από 30.000 έως 50.000. Η συντριπτική τους πλειονότητα θα περάσει ολιγοσυμπτωματικά ασυμπτωματικά, ή με μερικά συμπτώματα στο σπίτι περίπου 1% με 2% θα νοσήσει σοβαρά. Και θα είμαι ευχαριστημένος αν θα πάνε 300 έως 500 παιδιά στο νοσοκομείο, αυτό θα είναι μια καλή εκδοχή».

Μάλιστα ανέφερε πως για να αποφευχθούν αυτοί οι αριθμοί θα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα πράγματα και πως τα τωρινά πρωτόκολλα όσο σημαντικά κι αν είναι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την μετάλλαξη Δέλτα. Για τις επιπλοκές από το εμβόλιο τόνισε πως είναι ένα στα 30.000 κάποια αλλεργία κάποιο εξάνθημα η πιο μικρή. Η πιο ακραία περίπτωση η περιμυοκαρδίτιδα η οποία είναι της τάξεως περίπου 1 στις 500.000 έως 1 στο εκατ. ή αυτοϊάται ή ξεπερνιέται σε γρήγορο διάστημα με ή χωρίς φάρμακα είναι καλοήθης.

Για το ζήτημα με το πότε θα κλείνουν οι τάξεις στάθηκε στο γεγονός πως με 30.000 ή 50.000 παιδιά που θα μολυνθούν είναι δύσκολη απάντηση αν τα σχολεία μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά, δεν είναι αυτό που λέει το υπουργείο το 50+1 (αναστολή του τμήματος ενός σχολείου όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 των μαθητών) για να κλείσει το σχολείο, το θέμα είναι το ψυχολογικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί στους γονείς και στα ίδια τα παιδιά όταν  θα παρουσιαστεί το πρώτο ή το δεύτερο ή το τρίτο κρούσμα μέσα στην τάξη, ενώ είναι πεπεισμένος πως οι γονείς δεν θα αφήνουν τα παιδιά να πηγαίν ουν σχολείο.

Λιγότεροι από 10 θάνατοι με ποσοστό εμβολιασμού στο 85%

Σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας, αν είχαμε φτάσει το 80 με 85% εμβολιασμένων θα είχαμε 150 διασωληνωμένους δε θα ξεπερνούσαμε τους 10 με 12 θανάτους την ημέρα και θα ήμασταν πολύ καλύτερα από πλευράς περιοριστικών μέτρων, μασκών, ιδιαιτέρα στους εμβολιασμένους. Με 85% θα είχαμε λιγότερο από 10 θανάτους μπορεί και πολύ χαμηλούς μονοψήφιους αριθμούς. Σε ό,τι αφορά τους θανάτους την ημέρα.

Αποκλιμάκωση κρουσμάτων έως τις 25 Σεπτεμβρίου 

Σε ότι έχει να κάνει με την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα αυτή τη στιγμή ο κ. Τζανάκης τόνισε πως αυτή τη στιγμή βλέπουμε τους θανάτους από τον Δεκαπενταύγουστο, βλέπουμε τώρα την επίδραση της περιόδου εκείνης. Αυτές τις μέρες θα δούμε κι άλλα νούμερα ψηλά, και εν συνεχεία θα δούμε μια επιπέδωση στους θανάτους. Ως προς τα κρούσματα, μέχρι τις 25 του μηνός θα δούμε μια σταδιακή αργή αποκλιμάκωση, 200 με 250 κρούσματα την εβδομάδα. Αυτή την εβδομάδα ήμασταν περίπου 2090 -2150 (κρούσματα) ο κινητός μέσος όρος, όταν τέλος Αυγούστου ήμασταν στα 3200,  επομένως θα έχουμε την κάμψη παρότι γίνεται πολύ μεγάλος αριθμός τεστ λόγω της αναγκαίας υποχρεωτικότητας που έχει επιβληθεί στους ανεμβολίαστους. Έτσι αποκαλύπτουμε και τους ασυμπτωματικούς