8ος χρόνος, ημέρα 2280η
Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2022

ΕΜΑ: Τα υπάρχοντα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά κατά της νέας μετάλλαξης

ΕΜΑ: Τα υπάρχοντα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά κατά της νέας μετάλλαξης

Τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, τόνισε η Εκτελεστική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων Έμερ Κουκ, μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι. Γνωρίζουμε ότι οι ιοί μεταλλάσσονται. Γνωρίζουμε ότι σε κάποιο στάδιο θα υπάρξει μία μετάλλαξη που σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε την παρούσα προσέγγιση», ανέφερε η κ. Κουκ.

Η ίδια προσέθεσε ότι «τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά ενάντια στις παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Ευρώπη». Παράλληλα σημείωσε ότι δεν είναι γνωστό προς το παρόν εάν αυτό θα συνεχιστεί με την μετάλλαξη Όμικρον κι ότι θα χρειαστεί να γίνει μία διαδικασία, η «διασταυρούμενη εξουδετέρωση εμβολίων», η οποία χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες.

«Είναι έλεγχος στο εργαστήριο για να δούμε εάν τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν προστασία εναντίον της νέας μετάλλαξης», επισήμανε η Έμερ Κουκ.

Η επικεφαλής του ΕΜΑ υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως για παράδειγμα ότι στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων ενηλίκων. «Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή και μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην μετάδοση της μετάλλαξης «Όμικρον» στην Ευρώπη», σημείωσε.

«Την ίδια ώρα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξουμε τα υπάρχοντα εμβόλια κι αυτή είναι δουλειά που θα κάνουν οι εταιρείες», υπογράμμισε η Κουκ.

Επίσης, η ρυθμιστική αρχή του φαρμάκου της ΕΕ θα μπορούσε να εγκρίνει εμβόλια για τον COVID-19 που έχουν προσαρμοστεί για να στοχεύουν τη νέα παραλλαγή εντός τριών έως τεσσάρων μηνών, αν χρειαστεί, δήλωσε.

Σύμφωνα με το Reuters, ανέφερε ότι δεν είναι γνωστό εάν οι φαρμακοποιοί θα χρειαστεί να τροποποιήσουν τα εμβόλιά τους για να προστατεύσουν το Όμικρον, αλλά ο Οργανισμός προετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο, προσθέτοντας πως «ακόμη και αν η νέα παραλλαγή γίνει πιο διαδεδομένη, τα εμβόλια που έχουμε θα συνεχίσουν να παρέχουν προστασία».

Οι δηλώσεις του έγιναν μετά τη συνέντευξη του Διευθύνοντα Συμβούλου της φαρμακοβιομηχανίας Moderna ο οποίος προειδοποίησε ότι τα εμβόλια ήταν λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.