Επικεφαλής Moderna: Πολύ λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια κατά της «Όμικρον»

Επικεφαλής Moderna: Πολύ λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια κατά της «Όμικρον»

Τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον από ότι στα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού ανέφερε σε συνέντευξή του στους Financial Times ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Stephane Bancel, προειδοποιώντας πως θα χρειαστούν μήνες πριν οι φαρμακευτικές εταιρείες κατασκευάσουν νέα εμβόλια για τις συγκεκριμένες παραλλαγές σε κλίμακα.

Ο επικεφαλής της Moderna ανέφερε, σύμφωνα με το δημοσίευμα ότι ο υψηλός αριθμός μεταλλάξεων Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδας, που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα, αλλά και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα παραγωγή εμβολίων μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθεί το επόμενο έτος.

«Δεν υπάρχει περιοχή, νομίζω, όπου η αποτελεσματικότητα του εμβολίου να είναι τόσο αποτελεσματική όσο με τη Δέλτα», είπε και πρόσθεσε: «Πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους μίλησα έχουν προς το παρόν την άποψη ότι "αυτό δεν πρόκειται να είναι καλό"».

Τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Moderna έρχονται τη στιγμή που άλλοι ειδικοί στη δημόσια υγεία, αλλά και πολιτικοί προσπάθησαν να δώσουν έναν πιο αισιόδοξο τόνο σχετικά με την ικανότητα των υπαρχόντων εμβολίων να παρέχουν προστασία έναντι της Όμικρον.

Τη Δευτέρα, ο Scott Gottlieb, διευθυντής της Pfizer και πρώην επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, δήλωσε στο CNBC: «Υπάρχει εύλογος βαθμός εμπιστοσύνης στους κύκλους εμβολίων που με τουλάχιστον τρεις δόσεις ο ασθενής θα έχει αρκετά καλή προστασία έναντι αυτής της παραλλαγής».

Ο Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος των ΗΠΑ, χθες σε διάγγελμά του είπε ότι η Omicron είναι "αιτία ανησυχίας, όχι αιτία πανικού", προσθέτοντας ότι οι ιατροί της κυβέρνησης "πιστεύουν ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να παρέχουν έναν βαθμό προστασίας από σοβαρές ασθένειες".

Ωστόσο, ο Bancel σημείωσε ότι οι επιστήμονες ανησυχούν επειδή 32 από τις 50 μεταλλάξεις στην παραλλαγή Omicron αφορούν την πρωτεΐνη ακίδας, στην οποία επικεντρώνονται τα τρέχοντα εμβόλια για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου σώματος για την καταπολέμηση του Covid-19.

«Οι περισσότεροι ειδικοί πίστευαν ότι μια τόσο πολύ μεταλλαγμένη παραλλαγή δεν θα εμφανιζόταν για άλλο ένα ή δύο χρόνια», πρόσθεσε ο Bancel.

Η Moderna και η Pfizer έχουν γίνει οι προμηθευτές εμβολίων για το μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου λόγω της υψηλής αποτελεσματικότητας των εμβόλων τους, οι οποίες βασίζονται στην τεχνολογία αγγελιοφόρου RNA (mRNA), αναφέρει το δημοσίευμα υπενθυμίζοντας πως τον Αύγουστο, η Moderna ανακοίνωσε ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις από το έμβολό της «διατήρησαν αντισώματα για έξι μήνες, συμπεριλαμβανομένων των παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία, όπως η παραλλαγή Δέλτα».

Ωστόσο, μελέτες υποδεικνύουν ότι το εμβόλιο της εταιρείας ήταν λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη των εστιών του Δέλτα από ό,τι προηγούμενα στελέχη του ιού.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Στάνφορντ για ένα ξέσπασμα της επιδημίας Δέλτα σε φυλακή της Καλιφόρνια που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα διαπίστωσε ότι το εμβόλιο της Moderna ήταν 56,6% αποτελεσματικό κατά της μόλυνσης - σημαντικά χαμηλότερο από το επίπεδο σε μελέτες που διεξήχθησαν πριν από την εμφάνιση της παραλλαγής, είπαν οι ερευνητές.

Η Moderna και η Pfizer εργάζονται τώρα σε νέα εμβόλια για να στοχεύσουν την παραλλαγή Όμικορν, η οποία σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αποτελεί «πολύ υψηλό κίνδυνο».