EMA: Αποτελεσματικά και τα τέσσερα εμβόλια κατά της μετάλλαξης Δελτα

EMA: Αποτελεσματικά και τα τέσσερα εμβόλια κατά της μετάλλαξης Δελτα

Τα τέσσερα εμβόλια που έχουν λάβει άδεια χορήγησης στην ΕΕ είναι αποτελεσματικά έναντι όλων των μεταλλάξεων, συμπεριλαμβανομένης και της μετάλλαξης Δέλτα, τονίζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ, η προστασία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα παρέχεται μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης.

Όλες οι έρευνες που εξέτασε ο Οργανισμός κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι και τα τέσσερα τρέχοντα εμβόλια (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) παρέχουν προστασία σε μεταλλάξεις.

Ο οργανισμός ζητά την επιτάχυνση των εμβολιασμών και τη διατήρηση των μέτρων Δημόσιας Υγείας, ως απαραίτητα εργαλεία για την μάχη κατά της πανδημίας.

«Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι ευάλωτοι και οι ηλικιωμένοι θα ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν τον εμβολιασμό τους για να προστατευτούν από περαιτέρω διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα», αναφέρει το tweet του ΕΜΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζοντας τα νεότερα δεδομένα από τους εμβολιασμούς, επισήμαναν ότι αφενός είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί το πλήρες εμβολιαστικό πρόγραμμα και με τις δύο δόσεις των εμβολίων AstraZeneca, Pfizer και Moderna καθώς προσφέρουν προστασία ενάντια και στα νεότερα στελέχη του κορονοϊού.

Αφετέρου αξίζει να αξιολογηθεί η πιθανή χορήγηση αναμνηστικών δόσεων ειδικά για όσους έχουν χαμηλή αντισωματική απάντηση.