Ελληνικό: «Μαγνήτης» πολλών νέων επενδύσεων σε real estate - τουρισμό

Ελληνικό: «Μαγνήτης» πολλών νέων επενδύσεων σε real estate - τουρισμό

Ιούλιος 2019. Έχω μόλις αναλάβει Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων καθώς και την αρμοδιότητα, με απόφαση του Πρωθυπουργού, για το Ελληνικό. Συγκαλώ, λοιπόν, την πρώτη σύσκεψη στο Υπουργείο με τους συναρμόδιους Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς για να εξετάσουμε πως θα προχωρήσουμε δύο κρίσιμες Υπουργικές Αποφάσεις, που εκκρεμούν από την εποχή της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πραγματικότητα, είναι πάμπολλες οι εκκρεμότητες, ωστόσο μία απόφαση που είχε λάβει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ακριβώς στόχο να μην γίνει ποτέ το Ελληνικό. Τι προέβλεπε αυτή η απόφαση; Ότι κάθε άδεια κτιρίου, θα πρέπει να «περνά» από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Στην πράξη αυτό σημαίνει χιλιάδες συνεδριάσεις του ΚΑΣ που όχι η Lamda, όχι οποιοσδήποτε άλλος επενδυτής αλλά ακόμη και ο… Μαχάτμα Γκάντι να ζούσε και να ερχόταν στην Ελλάδα, δεν θα είχε την υπομονή να περιμένει τόσα χρόνια.

Καθώς είμαστε σε εποχή προ Covid, συγκεντρωνόμαστε στη μεγάλη αίθουσα του 7ου ορόφου 9 συναρμόδιοι Υπουργοί, Γενικοί Γραμματείς και υπηρεσιακοί παράγοντες και σε έναν πίνακα σημειώνουμε μία – μία τις εκκρεμότητες προκειμένου να καθορίσουμε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που πρέπει να κάνουμε. Οι εκκρεμότητες υπολογίζονται ούτε λίγο πολύ σε 470 (!), ωστόσο επείγουν δύο Υπουργικές Αποφάσεις, η μία να εκδοθεί κι η άλλη να αντιστραφεί, προκειμένου να προχωρήσει ο διαγωνισμός για το καζίνο.

Αυτή είναι και η συμβολική αφετηρία της τιτάνιας προσπάθειας που ξεκινάμε ώστε με… διαστημική ταχύτητα, για να χρησιμοποιήσω τη χαρακτηριστική φράση του διευθύνοντος συμβούλου της Lamda, Οδυσσέα Αθανασίου, να φθάσουμε τελικά την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021 για να αναφωνήσουμε: Αποστολή εξετελέσθη!

Το Ελληνικό βρίσκεται πλέον στις ράγες της υλοποίησης και τα οφέλη του γίνονται ήδη αντιληπτά -δεν θα χρειασθεί υπομονή σαν του… Γκάντι για να τα διαπιστώσει κανείς - πέραν φυσικά των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που εισέρευσαν και θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία:

  • Η Ελλάδα εκπέμπει ισχυρό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι αφήνει πίσω της τις κακές συνήθειες του παρελθόντος και μετεξελίσσεται σε χώρα αξιόπιστη, που τηρεί τις δεσμεύσεις της και μπορεί να υλοποιήσει επενδυτικά σχέδια τέτοιου μεγέθους – τονίζω ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πρότζεκτ αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη.
     
  • Αποδεικνύεται «μαγνήτης» και πολλών άλλων παρόμοιων επενδύσεων στην Αττική και την υπόλοιπη χώρα, ίσως όχι τέτοιου μεγέθους, αλλά πάντως με σημαντικό αναπτυξιακό αποτύπωμα.
  • ​​​​​​​Σε βραχυμεσοπρόθεσμο επίπεδο, θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του real estate και του τουρισμού συμβάλλοντας στην προσέλκυση κατοίκων, «ψηφιακών νομάδων» και τουριστών υψηλού και πολύ υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.

Συνολικά, με βάση τη γνωστή μελέτη του ΙΟΒΕ, το Ελληνικό εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ και την δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Η υπεραξία του, όμως, για την ελληνική οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερη και θα εκτείνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα – ίσως, τελικά, να μην μπορεί να ποσοτικοποιηθεί πλήρως.

Όταν, άλλωστε, ήδη δύο επενδυτικά πρότζεκτ στην Κρήτη αποκαλούνται «το Ελληνικό της Κρήτης» κι ένα τρίτο στο Πήλιο «το Ελληνικό της Μαγνησίας», αυτό καταδεικνύει ακριβώς ότι έχει γίνει το σημείο αναφοράς, το ορόσημο της νέας εποχής που ξεκινά στην Ελλάδα.

* Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων