Ελβετία: «Ναι» στους γάμους ατόμων του ίδιου φύλου από την Βουλή

Ελβετία: «Ναι» στους γάμους ατόμων του ίδιου φύλου από την Βουλή

Επτά χρόνια μετά την αρχική του σύνταξη του, το ελβετικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, ακολουθώντας αρκετές άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο «γάμος για όλους», θα επιτρέπεται σε ζευγάρια ίδιου φύλου να παντρεύονται, αλλά και στην περίπτωση που αφορά γυναίκες να έχουν πρόσβαση σε δωρητή σπέρματος προκειμένου να αποκτήσουν παιδί, σε ένα από τα άρθρα του που προκαλεί αντιδράσεις.

Μέχρι στιγμής, τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούσαν να συνάπτουν σύμφωνα συμβίωσης, κάτι που τους πρόσφερε τα ίδια δικαιώματα με αυτά των παντρεμένων ζευγαριών.

Τα πρώτα σχέδια νόμου κυκλοφόρησαν το 2013 από τους κεντρώους Πράσινους Φιλελεύθερους, ωστόσο η χώρα κινήθηκε απίστευτα αργά για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ + σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές, με τον πρώτο νόμο που απαγορεύει τις διακρίσεις για τα ΛΟΑΤΚΙ + άτομα να περνά μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο.

Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατική Ένωση της Ελβετίας, ένα αντι-ΛΟΑΤΚΙ+, εξαιρετικά συντηρητικό, χριστιανικό κόμμα, δεν σκοπεύει να υποχωρήσει εύκολα αφού έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα ζητήσει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα.

Τον περασμένο μήνα ωστόσο, μελέτη του ομίλου ΛΟΤΚΙ+ Pink Cross έδειξε ότι ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 82% των ανθρώπων στην Ελβετία υποστηρίζει τον γάμο ομοφυλοφίλων.

Επιπλέον, το 72% υποστήριξε την υιοθέτηση για τους ομοφυλόφιλους και το 70% συμφώνησε ότι τα ζευγάρια του ίδιου φύλου θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στη δωρεά σπέρματος.