7ος χρόνος, ημέρα 2101η
Δευτέρα, 2 Αυγούστου 2021

Ελαστικό της Michelin αυξάνει την αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Ελαστικό της Michelin αυξάνει την αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της μείωσης των πάσης φύσεως απωλειών που προκύπτουν κατά την κίνηση ενός αυτοκινήτου, είναι ένα σημείο κλειδί σε σχέση με τη διαμόρφωση της αυτονομίας των ηλεκτρικών οχημάτων. Ένα μέρος από αυτές τις απώλειες έχει να κάνει με τα ελαστικά τα οποία λόγω της παραμόρφωσης την οποία υφίστανται κατά την επαφή τους με το οδόστρωμα καταναλώνουν ένα όχι αμελητέο ποσοστό της ενέργειας της μπαταρίας. 

Έτσι η Michelin αξιοποιώντας την εμπειρία από την εμπλοκή της στο πρωτάθλημα της Formula E, όπου έχει ήδη εξελίξει τρεις γενιές ελαστικών για τα ηλεκτρικά μονοθέσια, δημιούργησε ένα ειδικό ελαστικό ηλεκτρικά, σπορ επιβατικά αυτοκίνητα, το Pilot Sport EV (όπου EV, βλ. Electric Vehicle) το οποίο διαθέτει αυξημένη αντοχή στις καταπονήσεις στη γρήγορη οδήγηση, όπως για παράδειγμα σε μία πίστα, αλλά ταυτοχρόνως χαρακτηρίζεται από χαμηλή αντίσταση κύλισης. 

Σύμφωνα με τη Michelin, τo νέο ελαστικό Pilot Sport EV από τη μια προσφέρει βέλτιστη πρόσφυση, τόσο σε στεγνό όσο και σε βρεγμένο οδόστρωμα, και από την άλλη διαθέτει μεγάλη αντοχή στη φθορά. Η «στιβαρή» κατασκευή και η ανθεκτικότητα του ελαστικού Pilot Sport EV είναι αυτή που η Michelin θεωρεί ότι θα προσελκύσει τους ιδιοκτήτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων επιδόσεων, όπως τα Tesla Model 3 Performance, Audi E-Tron GT, Mercedes-Benz EQS και Polestar 2, ιδιαιτέρως δε τους λάτρεις της οδήγησης, αυτούς που θέλουν να οδηγούν γρήγορα και σε πίστα, καθώς σε τέτοιες συνθήκες τα ελαστικά όχι απλώς φθείρονται γρήγορα, αλλά μπορεί ακόμα και να καταστραφούν με μία και μόνη χρήση.

Όμως δεν είναι αυτό το μοναδικό – και ίσως και το πιο ουσιαστικό - προσόν του νέου ελαστικού. Η εταιρία υπολογίζει, λοιπόν, ότι τα ελαστικά Pilot Sport EV μπορούν να προσφέρουν σημαντική αύξηση της αυτονομίας. Αυτό τουλάχιστον έδειξε δοκιμή που η Michelin πραγματοποίησε πέρυσι, στο πλαίσιο της οποίας ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο βάρους 2.151 κιλών κατάφερε, φορώντας τα Pilot Sport EV, να κινηθεί για 60 χιλιόμετρα επιπλέον σε σχέση με την απόσταση που κάλυψε φορώντας «συμβατικά» ελαστικά.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα των ελαστικών Pilot Sport EV είναι ότι κατά την κύλισή τους προκαλούν λιγότερο θόρυβο. Ο θόρυβος, λοιπόν, στις συχνότητες 170-230 Hz (το φάσμα συχνοτήτων που αντιστοιχεί στο θόρυβο του δρόμου) μειώθηκε κατά 20%. Αυτό η Michelin το πέτυχε με ένα ειδικό αφρό πολυουρεθάνης που έχει ηχοαπορροφητικές ιδιότητες. Σημειώστε ότι ο θόρυβος των ελαστικών είναι περισσότερο αισθητός στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σε σχέση με τα συμβατικά, λόγω της ανυπαρξίας, ουσιαστικά, θορύβου από τον ηλεκτροκινητήρα. Αυτό το χαρακτηριστικό θα βοηθήσει τους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οι οποίοι ήδη ξοδεύουν κόπο και χρήμα προκειμένου να εξελίξουν τεχνολογίες ακύρωσης θορύβων, να προσφέρουν ακόμα πιο πολιτισμένα οχήματα. 

Τα ελαστικά Pilot Sport EV είναι επίσης φιλικά προς το περιβάλλον, αφού η Michelin έχει δεσμευτεί να «εξουδετερώσει» τις εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την παραγωγή ελαστικών και τη μεταφορά τους στο σημείο πώλησης.

Σημειώστε ότι τα ελαστικά Pilot Sport EV προσφέρονται σε 16 μεγέθη, για ζάντες 18 έως 22 ιντσών, και είναι ήδη διαθέσιμα στην Κίνα. Ενώ απ’ ότι φαίνεται δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, καθώς το λανσάρισμά τους έχει προγραμματιστεί για το τρίτο τρίμηνο του 2021.