Εκτόξευση ρουκετών από το έδαφος του Λιβάνου - Πυροβολισμοί εναντίον Ισραηλινών στο Λοντ

Εκτόξευση ρουκετών από το έδαφος του Λιβάνου - Πυροβολισμοί εναντίον Ισραηλινών στο Λοντ

Ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός της επίθεσης ενόπλου εναντίον Ισραηλινών στην πόλη Λοντ, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Λίγο νωρίτερα, τρεις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον γειτονικό Λίβανο με στόχο την ισραηλινή επικράτεια κατέληξαν στη θάλασσα, χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές, τη στιγμή που το Ισραήλ κινητοποιεί δυνάμεις εφέδρων και αρμάτων μάχης, οι οποίες βρίσκονται στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο 13 TV, οι τρεις ρουκέτες είχαν ως στόχο πόλεις στο βόρειο Ισραήλ, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως οι τρεις ρουκέτες προσγειώθηκαν στη Μεσόγειο, σημειώνοντας πως δεν υπήρξαν ζημιές ή τραυματισμοί ανθρώπων.

Δήμαρχος μιας ισραηλινής πόλης που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου ανέφερε επίσης πως εκτοξεύτηκαν τρεις ρουκέτες, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Νωρίτερα, στην πόλη Λοντ, η οποία έχει αποτελέσει θέατρο βίαιων συγκρούσεων τις τελευταίες ημέρες, ένας άντρας άνοιξε πυρ σήμερα το βράδυ με ημιαυτόματο όπλο εναντίον ισραηλινών, τραυματίζοντας ένα άτομο.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, μια ομάδα ένοπλων περιπολούσε σε περιοχή όπου η κατάσταση είναι τεταμένη, στην πόλη αυτή, όταν ένας άντρας άνοιξε πυρ με ημιαυτόματο όπλο τραυματίζοντας έναν άνθρωπο στο πόδι.

«Στην πόλη Λοντ σημειώθηκαν πυροβολισμοί με στόχο μια ομάδα Εβραίων. Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε, η αστυνομία αναζητεί υπόπτους», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ.

Η Λοντ, που βρίσκεται δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, είναι μια πόλη ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ, με 77.000 κατοίκους, εκ των οποίων 47.000 Εβραίοι και 23.000 Άραβες Ισραηλινοί.

Ισραήλ: 1.750 ρουκέτες έχει εκτοξεύσει η Χαμάς από την Δευτέρα

Την κινητοποίηση επιπλέον 9.000 εφέδρων ενέκρινε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ, όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Οι επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στη νότια και κεντρική περιφερειακή διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη το Ισραήλ είχε κινητοποιήσει 5.000 εφέδρους.

Από το μεσημέρι της Πέμπτης ισραηλινά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών.

Ο Γκαντζ διέταξε επίσης την αποστολή ενισχύσεων στις δυνάμεις ασφαλείας των «μικτών» πόλεων, όπου ζουν μαζί Εβραίοι και Άραβες, καθώς από την Τρίτη σημειώνονται ταραχές.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 1.750 ρουκέτες έχουν εκτοξευτεί από τη Γάζα προς το Ισραήλ από τη Δευτέρα το βράδυ.

Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για αποκλιμάκωση και τις διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσει η βία, εκατοντάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν και πάλι σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ.

«Θα χρειαστεί χρόνος (…) αλλά θα αποκαταστήσουμε την ηρεμία στο Ισραήλ», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα μια συστοιχία του αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδηρούς Θόλος» στο κέντρο της χώρας.

Σύμφωνα με τους «Τimes of Israel», ωστόσο, ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε σήμερα ότι χτύπησε τέσσερις βάσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων της Χαμάς στη Γάζα.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε τρεις μέρες από αεροπορικές επιδρομές της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στην Λωρίδα της Γάζας ξεπέρασε τους 100, ανακοίνωσαν αργά σήμερα οι τοπικές αρχές.

Το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα ανέφερε πως 103 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 27 παιδιών και 11 γυναικών, έχουν σκοτωθεί και 580 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των συγκρούσεων το βράδυ της Δευτέρας.

Στην ισραηλινή πλευρά, η εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς έχει αφήσει επτά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Νέα συνεδρίαση του ΟΗΕ

Εν μέσω της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης των εχθροπραξιών, αναμένεται να διεξαχθεί μια τρίτη κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δημόσια αυτή τη φορά, αύριο Παρασκευή.

Στις πρώτες δύο βιντεοδιασκέψεις, που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, οι ΗΠΑ εναντιώθηκαν στην υιοθέτηση κοινής ανακοίνωσης του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ που θα ζητεί να σταματήσουν οι ανταλλαγές πυρών, κρίνοντας αυτή η κίνηση θα ήταν «αντιπαραγωγική» σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Η Ουάσινγκτον πάντως ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα στείλει επιτετραμμένο στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη για να καλέσει να υπάρξει «αποκλιμάκωση», ενώ η Μόσχα κάλεσε να συγκληθεί εκτάκτως το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (ΕΕ, Ρωσία, ΗΠΑ, ΟΗΕ).