Εκτός πραγματικότητας η διακήρυξη της MED7 - Η Ελλάδα να αποσύρει τα πλοία της
Τουρκικό ΥΠΕΞ

Εκτός πραγματικότητας η διακήρυξη της MED7 - Η Ελλάδα να αποσύρει τα πλοία της

Η διακήρυξη της MED7 «συνιστά προϊόν προκαταλήψεων», είναι «αποκομμένη από την πραγματικότητας και στερείται νομικής βάσης», αναφέρει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, σε δηλωσή του για την τελική δήλωση των επτά ηγετών των χωρών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προειδοποίησαν χτες την Άγκυρα για επιβολή κυρώσεων εξαιτίας των ενεργειών της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Τα στοιχεία που περιέχονται στην τελική διακήρυξη σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο και το ζήτημα της Κύπρου είναι προϊόντα προκατάληψης. Είναι αποκομμένα από την πραγματικότητα και στερούνται νομικής βάσης», υποστηρίζει, συγκεκριμένα.

Ο κ. Ακσόι δηλώνει επίσης πως η Άγκυρα εξακολουθεί να είναι ανοικτή σε συνομιλίες με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις, επαναλαμβάνοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει να απορρίψει τις ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο διεκδικήσεις της και τον μαξιμαλισμό της για τις θαλάσσιες ζώνες».

Η Αθήνα πρέπει «να καθίσει χωρίς προϋποθέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» ώστε να επιτευχθεί διάλογος και συνεργασία στην περιοχή, συνεχίζει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ και προσθέτει πως η Αθήνα πρέπει να αποσύρει τα πολεμικά πλοία της από την περιοχή γύρω από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ώστε να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις.