Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για μεταναστευτικό - μέτρα

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για μεταναστευτικό - μέτρα

Έκτακτη σύσκεψη αύριο στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα του Μεταναστευτικού και την αυστηροποίηση των μέτρων στα σύνορα, αφού παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένη ροή μεταναστών και προσφύγων τόσο στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Έβρο όσο και από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε για αύριο στις 9:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και εκπροσώπων του Λιμενικού Σώματος.

Αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι η αυστηροποίηση των μέτρων σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων υποστήριξης στον Έβρο αλλά και στα νησιά, ώστε να αυξηθούν οι περιπολίες και να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι με τη συνδρομή θερμικών καμερών, ελικοπτέρων και drones. Παράλληλα και η αστυνομία ενισχύει τις δυνάμεις της στον Έβρο, όπου καταφθάνουν δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται το Λιμενικό και όλες οι συναρμόδιες αρχές. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, ήταν ξεκάθαρο το μήνυμα που έστειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης νωρίτερα, τονίζοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε καμία παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, αυξάνουμε την ασφάλεια των συνόρων μας». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είχε την Παρασκευή διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με την Άν. Μέρκελ, τον Σ. Μισέλ και τον Εμ. Μακρόν, την Ο. Φον ντερ Λάιεν και τον Μ. Μπορίσοφ, τους οποίους ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της.  

Με το σχέδιο του Ερντογάν για άνοιγμα των συνόρων να μετατρέπεται σε πραγματικότητα και ήδη να έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα με τον Έβρο, η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει από το πρωί στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στον Έβρο, ενώ και άλλες μονάδες του Ελληνικού Στρατού μεταφέρονται από τα μετόπισθεν στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου.

Ήδη μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το πρωί, στην οποία συμμετείχαν τόσο η πολιτική ηγεσία όσο οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, αποφασίστηκε η μεταφορά περίπου 300 ανδρών του Στρατού Ξηράς μαζί με δυο λόχους των Ειδικών Δυνάμεων στην ελληνο-τουρκική μεθόριο για να ενισχύσουν τις δυνάμεις που επιτηρούν τα σύνορα, αλλά και να αντιμετωπίσουν τυχόν «θερμό» επεισόδιο.