Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο ανακοίνωσε ο Σ. Μισέλ

Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο ανακοίνωσε ο Σ. Μισέλ

Στην ειδική Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου θα τεθούν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την επιστολή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στους ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Αναλυτικότερα, ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε στο θέμα στην επιστολή-πρόσκληση που απέστειλε στους 27 αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ σχετικά με την τηλεδιάσκεψη που θα λάβει χώρα την ερχόμενη Τετάρτη με βασικό θέμα τη Λευκορωσία.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μισέλ αναφέρει στην επιστολή του: «Οι υπουργοί Εξωτερικών μας συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και την Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή. Έκτοτε, η κατάσταση στη Λευκορωσία εξακολούθησε να εξελίσσεται και, ως εκ τούτου, αποφάσισα να πραγματοποιήσω τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη το μεσημέρι για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Αυτό που έχουμε δει στη Λευκορωσία δεν είναι αποδεκτό.

Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η επακόλουθη βία εναντίον όσων διαδήλωναν ειρηνικά ήταν σοκαριστική και πρέπει να καταδικαστεί. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Η ΕΕ έχει ξεκινήσει εργασίες για κυρώσεις. Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το δικό του μέλλον. Για να γίνει αυτό, πρέπει να σταματήσει η βία και να ξεκινήσει ένας ειρηνικός και χωρίς αποκλεισμούς διάλογος.

Η ηγεσία της Λευκορωσίας πρέπει να αντικατοπτρίζει τη βούληση του λαού. Δεν πρέπει να υπάρχει εξωτερική παρέμβαση. Με βάση αυτές τις αρχές, θα συζητήσουμε πώς θα ανταποκριθούμε καλύτερα στην εξελισσόμενη κατάσταση στη Λευκορωσία. Όσον αφορά το άλλο κύριο θέμα που συζητήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών μας, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, προτείνω να αφήσουμε χρόνο για ενδελεχή προετοιμασία και να επανέλθουμε στο θέμα κατά τη διάρκεια ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020».

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή, κατά την έκτακτη Σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συγκλήθηκε μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς, διατυπώθηκε η αλληλεγγύη στην Ελλάδα και τονίστηκε η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναλυτικότερα, το κείμενο των Συμπερασμάτων που εκδόθηκε μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ αναγνώρισε την επιθετικότητα της Τουρκίας, ενώ ταυτόχρονα καταδίκασε τις «μονομερείς ενέργειες», αλλά και την «κινητικότητα πολεμικών πλοίων» στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, οι Ευρωπαίοι υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, έπειτα από την σοβαρή απειλή για την ασφάλεια τις τελευταίες ημέρες. Οι ΥΠΕΞ «επαναβεβαίωσαν την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο. Επανέλαβαν τον σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα των Ευρωπαϊκών κρατών – μελών. Υπενθύμισαν τις κοινές θέσεις της ΕΕ και τα συμπεράσματα του περασμένου συμβουλίου στις 22 Μαρτίου του 2018 και του Ιουνίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου, Δεκεμβρίου 2019, καθώς και την δήλωση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία και ανακοινώθηκε στις 15 Μαΐου 2020».

Παράλληλα, επισήμαναν πως η σοβαρή επιδείνωση στις σχέσης με την Τουρκία θα έχει μακροπρόθεσμες στρατηγικές συνέπειες για το σύνολο της ΕΕ, που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ υπογράμμισαν πως η πρόσφατη κινητικότητα στη θάλασσα από την Τουρκία δεν συμβάλει στην εξεύρεση καμιάς λύσης. Αντίθετα, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και ένταση. «Δημιουργεί υψηλό κίνδυνο επικίνδυνων περιστατικών. Η άμεση αποκλιμάκωση από την Τουρκία θεωρείται κρίσιμη», τονίζεται.

Οι υπουργοί υπενθύμισαν τη σημασία που αποδίδουν στις σχέσεις με την Τουρκία και υπογράμμισαν πως τα θέματα που σχετίζονται με τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση φυσικών πόρων μπορούν να επιλυθούν μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης, με καλή πίστη, σε συμφωνία με το διεθνές Δίκαιο και επιδιώκοντας την αρχή της καλής γειτονίας και όχι μέσω μονομερών ενεργειών και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων.

Το μήνυμα Μακρόν προς την Τουρκία και η ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην περιοχή

Πριν λίγες μέρες ο Εμ. Μακρόν απέστειλε μήνυμα στήριξης προς την Ελλάδα σημειώνοντας πως η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς αποφάσεις για πετρελαϊκές έρευνες στην Αν. Μεσόγειο και ότι η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική της παρουσία της στην περιοχή, από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σημειώνεται πως εδώ και μήνες, οι πρωτοβουλίες του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, έχουν οδηγήσει σε ρήξη τις Γαλλο-τουρκικές σχέσεις, όπου η αντιπαράθεση δεν διεξάγεται μόνο σε φραστικό επίπεδο, αλλά επεκτείνεται στο πεδίο της διπλωματίας και -εσχάτως, με το ρόλο που πιθανολογείται ότι διαδραματίζει στη Λιβύη και βεβαίως την δήλωση του Προέδρου Μακρόν πως προτίθεται να ενισχύσει την στρατιωτική παρουσία της χώρας του στην περιοχή- της γεωστρατηγικής. 

Η Ανατ. Μεσόγειος στην ατζέντα της συνάντησης Μέρκελ - Μακρόν στις 20 Αυγούστου

Για τις 20 Αυγούστου «έκλεισε» η συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Εμανουέλ Μακρόν, στην ατζέντα των οποίων θα βρίσκονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει το Παρίσι, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στην παραθεριστική κατοικία του Γάλλου προέδρου και θα συζητήσουν τα μεγάλα διεθνή ζητήματα, από τον κορονοϊό μέχρι τον Λίβανο, αλλά και της εξελίξεις στη Λευκορωσία και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι μία εξαιρετικής φύσης συνάντηση, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Καγκελάριος προσκαλείται στη Μπρεγκανσόν από έναν Γάλλο πρόεδρο», αναφέρουν τα Ηλύσια Πεδία. 

Από την πλευρά της η γερμανική καγκελαρία ανακοίνωσε ότι Μέρκελ - Μακρόν θα έχουν μια συνάντηση εργασίας και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP