ΕΚΤ: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

ΕΚΤ: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι αναμένει να διατηρηθούν στα σημερινά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου να διαπιστώσει η Τράπεζα ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν στο στόχο της κοντά στο 2%. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι ξεκινά την επανεξέταση της στρατηγικής της.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων να παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ ενημέρωσε ότι θα συνεχίζει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων (asset purchase programme - APP) με ύψος 20 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, και «αναμένει ότι οι εν λόγω αγορές θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ».

Τέλος, η ΕΚΤ σημειώνει ότι αποφάσισε επίσης να ξεκινήσει επανεξέταση της στρατηγικής νομισματικής πολιτικής της.