Εκλογές ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι τοποθετούν ανεπίσημες κάλπες στην Καλιφόρνια

Εκλογές ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι τοποθετούν ανεπίσημες κάλπες στην Καλιφόρνια

Αξιωματούχοι της πολιτείας της Καλιφόρνιας δήλωσαν χθες ότι έχουν αποστείλει εντολές «παύσης και τερματισμού» σε Ρεπουμπλικάνους αξιωματούχους της πολιτείας απαιτώντας να απομακρυνθούν οι «ανεπίσημες και άνευ εξουσιοδότησης» κάλπες που τοποθετήθηκαν από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σε τουλάχιστον τρεις κομητείες, παραβιάζοντας τον εκλογικό νόμο.

Ωστόσο το Ρεπουμπλικανικό κόμμα της Καλιφόρνιας, αναγνωρίζοντας ότι έχει τοποθετήσει δικές του κάλπες σε όλη την πολιτεία, δήλωσε ότι θα αγνοήσει την εντολή απομάκρυνσής τους, προετοιμάζοντας έτσι ένα σκηνικό πιθανής νομικής αντιπαράθεσης.

Οι εκλογικοί αξιωματούχοι της Καλιφόρνιας έχουν τοποθετήσει κάλπες όπου οι πολίτες μπορούν να ρίξουν την ψήφο τους νωρίτερα από τη μέρα των εκλογών, χωρίς να ανησυχούν για τυχόν καθυστερήσεις των ταχυδρομείων.

Ο αρμόδιος πολιτειακός υπουργός Άλεξ Παντίγια και ο Γενικός Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας Ξαβιέρ Μπεσέρα, που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα, δήλωσαν ότι μόνο οι εκλογικοί αξιωματούχοι των κομητειών μπορούν να διαχειριστούν τις κάλπες, σύμφωνα με τον πολιτειακό νόμο.

«Οι ανεπίσημες και χωρίς έγκριση κάλπες δεν επιτρέπονται στην πολιτεία της Καλιφόρνιας», δήλωσε ο Παντίγια, το γραφείο του οποίου επιβλέπει την εφαρμογή των κανονισμών διεξαγωγής των εκλογών, αλλά και της επιβολής του νόμου από την πολιτεία, στη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης από το Σακραμέντο.

Ο Έκτορ Μπαράχας, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την Καλιφόρνια, παραδέχτηκε ότι το κόμμα έχει διανείμει έναν απροσδιόριστο αριθμό από κάλπες «σε πολιτειακό επίπεδο».

Ο ίδιος υποστήριξε ότι αυτό επιτρέπεται από τη νομοθεσία που έχει θεσπιστεί από το πολιτειακό κοινοβούλιο που τελεί υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών. «Δε θα σταματήσουμε αυτό το πρόγραμμα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters.