7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Εκδήλωση Δικτύου: Σπάει ένα ταμπού δεκαετιών στην κοινωνική ασφάλιση

Εκδήλωση Δικτύου: Σπάει ένα ταμπού δεκαετιών στην κοινωνική ασφάλιση
Eurokinissi

Το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης ήταν το κεντρικό θέμα της κλειστής διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε την Τετάρτη το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη www.todiktio.eu, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνου Τσακλόγλου.

Η συμμετοχή στη συζήτηση αυξημένη, καθώς μετείχαν πάνω τριάντα πέντε νέες και νέοι, κάτω των 35 ετών, οι οποίοι καλύπτουν μεγάλο φάσμα επαγγελματικών πεδίων, ενώ προέρχονται από όλες τις περιοχές της χώρας, καθώς και από χώρες του εξωτερικού.

Στην εισαγωγή της, η πρόεδρος του Δικτύου και πρώην Επίτροπος της ΕΕ Άννα Διαμαντοπούλου τόνισε ότι καμία μεγάλη μεταρρύθμιση δεν μπορεί να έχει αποτελεσματικότητα και συνέχεια αν δεν συζητηθεί τεκμηριωμένα με τους πολίτες.

«Για αυτό το λόγο, το Δίκτυο επιδιώκει να συμβάλει στην οργάνωση της δημόσιας συζήτησης γύρω από τα μεγάλα ζητήματα, φέρνοντας κοντά όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις με τους πολίτες και ιδιαίτερα του νέους», σημείωσε.

Η κ. Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να έχει ως γνώμονα τη «δικαιοσύνη για τους συνταξιούχους και την προοπτική για τους νέους».

Στη συνέχεια, η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ ανέφερε ότι η προώθηση της επικείμενης μεταρρύθμισης για την κοινωνική ασφάλιση  σπάζει ταμπού  και συνεισφέρει σε μια αλλαγή νοοτροπίας, «καθώς γίνεται για πρώτη φορά ένα σημαντικό βήμα προς ένα σύστημα επικουρικής ασφάλισης κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους να κάνουν τον δικό τους κουμπαρά, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να συνδυάσουν το προσωπικό τους ασφαλιστικό μέλλον με το συλλογικό ασφαλιστικό μέλλον της χώρας».

Τέλος, η πρώην υπουργός τόνισε ότι το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης στην επικουρική ασφάλιση μπορεί μεν καταστεί αντικείμενο ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης, πρέπει ωστόσο να βασίζεται στη διεθνή εμπειρία, σε σημερινά δεδομένα, και μελλοντικές προοπτικές. 

Π. Τσακλόγλου: «Ουσιώδης διαρθρωτική μεταρρύθμιση που μεριμνά για την επάρκεια των μελλοντικών επικουρικών συντάξεων»

Αναφερόμενος στο επικείμενο σχέδιο νόμου, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου τόνισε ότι «πρόκειται για μια ουσιώδη διαρθρωτική μεταρρύθμιση που μεριμνά για την επάρκεια των μελλοντικών επικουρικών συντάξεων των νέων εργαζομένων, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι σημερινές συντάξεις».

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, το νέο δημόσιο σύστημα επικουρικής ασφάλισης σχεδιάστηκε με βάση την εμπειρία χωρών με αξιοζήλευτο επίπεδο κοινωνικής προστασίας.

«Για τις ανάγκες του νέου συστήματος θα συσταθεί ένα νέο δημόσιο ταμείο που θα διοικείται από πιστοποιημένους επαγγελματίες οι οποίοι θα επιλέγονται με αυστηρά αξιοκρατικά κριτήρια και ανοιχτές διαδικασίες επιλογής», συνέχισε ο κ. Τσακλόγλου.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση επιδιώκεται:

  • Η μείωση του δημογραφικού κίνδυνου στο σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης.
     
  • Η εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων στους μελλοντικούς συνταξιούχους.
     
  • Η μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας.
     
  • Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων ασφαλισμένων στο δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα με την παροχή ισχυρών κινήτρων για νόμιμη εργασία.

Τέλος, ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο περιλαμβάνει δύο σημαντικές κρατικές εγγυήσεις.

Όπως είπε, το κράτος εγγυάται την καταβολή των συντάξεων του υφισταμένου συστήματος με υπολογισμό τους ωσάν στο σύστημα να συμμετείχαν όλοι οι ασφαλισμένοι (παλαιοί και νέοι), Επιπλέον, ακόμα και στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που οι σωρευτικές αποδόσεις των επενδύσεων του ατομικού λογαριασμού του ασφαλισμένου στο νέο σύστημα είναι αρνητικές, το κράτος εγγυάται ότι η επικουρική του σύνταξη θα αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε ο ασφαλισμένος σε πραγματικούς όρους. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του νέου συστήματος θα είναι προστατευμένοι από τυχόν ακραίες διακυμάνσεις των αγορών».

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΙΚΤΥΟ είχε, το 2016, καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, προσανατολισμένη στις μακροπρόθεσμες ανάγκες των νέων και των εργαζομένων. Την πρόταση, την οποία το ΔΙΚΤΥΟ ονόμασε «Σχέδιο Ν», λόγω του προσανατολισμού της στις ανάγκες των νέων, συνέταξε ο Καθηγητής Μιλτιάδης Νεκτάριος, ο οποίος συμμετείχε και στη συζήτηση με τον Υφυπουργό, κ. Τσακλόγλου.