Εκατοντάδες πρόσφυγες στα σύνορα - Ενισχύονται οι δυνάμεις σε Έβρο,νησιά

Εκατοντάδες πρόσφυγες στα σύνορα - Ενισχύονται οι δυνάμεις σε Έβρο,νησιά

Αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τον Έβρο, ενώ άλλες ομάδες επιβιβάζονται σε φουσκωτές λέμβους στα τουρκικά παράλια για να περάσουν στα ελληνικά νησιά. Το άνοιγμα των συνόρων από τον Ερντογάν μετατρέπεται σε πραγματικότητα, με την Ελλάδα να αυξάνει τα μέτρα σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα και να στέλνει δυνάμεις υποστήριξης στον Έβρο, αλλά και στα νησιά. «Δεν θα επιτρέψουμε καμία παράνομη είσοδο στην Ελλάδα», δηλώνει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη των συνόρων στον Έβρο, με τον αριθμό τους να υπολογίζεται πλέον στα 1.200 άτομα, αφού μεταφέρονται δωρεάν με πούλμαν, αγροτικά οχήματα και ιδιωτικά αυτοκίνητα από την Αδριανούπολη. Παράλληλα, όμως, μονάδες του Ελληνικού Στρατού μεταφέρονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για περίπου 300 άνδρες του Στρατού Ξηράς μαζί με δυο λόχους των Ειδικών Δυνάμεων, οι οποίοι έχουν λάβει φύλλο πορείας για να μεταβούν στην ελληνο-τουρκική μεθόριο και να ενισχύσουν τις δυνάμεις που επιτηρούν τα σύνορα. Επίσης από μονάδες στα μετόπισθεν μεταφέροντες άνδρες και στα νησιά τόσο για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, όσο και για αντιμετώπιση τυχόν «θερμού» επεισοδίου. Σημειώνεται πως οι εν λόγω αποφάσεις λήφθηκαν το πρωί κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην οποία συμμετείχαν τόσο η πολιτική ηγεσία όσο οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων.

Ήδη το τελωνείο στις Καστανιές διέκοψε τη λειτουργία του από τις 11 π.μ. εξαιτίας της συγκέντρωσης από την τουρκική πλευρά σημαντικού αριθμού μεταναστών και προσφύγων που επιχείρησαν να μπουν στο ελληνικό έδαφος. Αστυνομικές κλούβες έκλεισαν τις διόδους ενώ έγινε και χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να αποτραπεί η είσοδος στο ελληνικό έδαφος από τους μετανάστες. Παράλληλα η αστυνομία ενισχύει τις δυνάμεις της στο σημείο, όπου καταφθάνουν δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται όλες οι συναρμόδιες αρχές. Στον Έβρο έχει μεταβεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος προκειμένου να συντονίσει τις διαδικασίες για την φύλαξη των συνόρων αλλά και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως λαμβάνονται μέτρα για την πλήρη αποτροπή κάθε παράνομης εισόδου στη χώρα με την ενίσχυση των δυνάμεων στα σύνορα και την υποστήριξη του λιμενικού στα νησιά με περισσότερα σκάφη και περιπολίες. Όπως διευκρίνισαν, θα κλείνουν τα τελωνεία όπου χρειάζεται, επισημαίνοντας πως μόνο όσοι έχουν χαρτιά και είναι νόμιμοι θα περνούν στην Ελλάδα και κανείς άλλος. 

Στο πλαίσιο αυτό από τα τελωνεία θα διέρχονται όσοι διαθέτουν Visa και τα προβλεπόμενα έγγραφα, ενώ στις περιπτώσεις όπου επιχειρείται παράνομη είσοδος από μεγάλο αριθμό μεταναστών αυτά θα κλείνουν.

«Δεν θα υποστούμε τις συνέπειες αποφάσεων που έχουν πάρει άλλοι», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Twitter. Στο μήνυμά του τόνισε «δεν θα ανεχτούμε παράνομες εισόδους στην Ελλάδα» και ότι «αυξάνουμε την ασφάλεια των συνόρων μας». «Θέλω να είμαι σαφής: καμία παράνομη είσοδος στην Ελλάδα δεν θα γίνει ανεκτή», τόνισε ο. Μητσοτάκης. 

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν η κατάσταση στην Τουρκία, οι κινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα και ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την καγκελάριο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει το BBC, τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν προπαγάνδα ότι οι μετανάστες μπορούν να πάνε στην Ελλάδα και από τα νησιά. Ως εκ τούτου, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως υποστήριξη θα υπάρξει και στο έργο των λιμενικών που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας. Θα σταλούν περισσότερα σκάφη ενώ θα πολλαπλασιαστών οι περιπολίες στη θάλασσα. Στη Λέσβο μεταβαίνουν οι Γ. Πλακιωτής και Στεφανής.

Από το πρωί της Παρασκευής τουρκικά αλλά και διεθνή ΜΜΕ δείχνουν βίντεο με πρόσφυγες και μετανάστες να επιβιβάζονται σε βάρκες στα τουρκικά παράλια για να περάσουν στα ελληνικά νησιά ή να κατευθύνονται πεζοί από την Αδριανούπολη προς τα σύνορα με την Ελλάδα. Παράλληλα, πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε πάρκα στην Κωνσταντινούπολη, περιμένοντας λεωφορεία για να τους μεταφέρουν στα σύνορα με τον Έβρο.

Φωτογραφίες: AP