7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

ΝΟΤΑΜ για κινέζικο πύραυλο: Εισέρχεται ανεξέλεγκτα στην γη - Η Ελλάδα σε ζώνη επικινδυνότητας

Εισέρχεται ανεξέλεγκτα στην γη - Η Ελλάδα σε ζώνη επικινδυνότητας

NOTAM εξέδωσε χθες το βράδυ η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τον κινέζικο πύραυλο, ο οποίος αναμένεται να εισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα της γης τις επόμενες ώρες (με πιθανότερη χρονική στιγμή τα ξημερώματα της Κυριακής) και τα θραύσματα του οποίου αναμένεται να συντριβούν κάπου μεταξύ 41.5°Β και 41.5°Ν παραλλήλου, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μεσα στη ζώνη επικινδυνότητας.

Η ισχύς του, δηλαδή το διάστημα επιφυλακής ειναι απο χθες Σάββατο 8/5 21:12 βράδυ, τοπική ώρα, μέχρι σήμερα Κυριακή 9/5 μεσημέρι 12:46.

Σημειώνεται πως τα περισσότερα διαστημικά αντικείμενα καίγονται κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα της Γης και αυτό αναμένεται να συμβεί και με το μεγαλύτερο τμήμα του πυραύλου.

Εντούτοις, κάποια από τα εξαρτήματά του, όπως οι οδεύσεις των αερίων και οι δεξαμενές καυσίμων είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και αυτά αναμένεται ότι θα φθάσουν μέχρι την επιφάνεια της Γης. 

Η Ελλάδα βρίσκεται, σημειωτέον, στο βορειότερο άκρο της πιθανής ζώνης εισόδου. Η ζώνη εκτείνεται από τον 40ό παράλληλο βορείως του Ισημερινού (στο ύψος της Θεσσαλονίκης) ώς τον 40ό παράλληλο νοτίως του Ισημερινού (στο ύψος της Νέας Ζηλανδίας).

Αξίζει να επισημανθεί πως με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων, το διαστημικό αντικείμενο θα πέσει είτε σε θάλασσα είτε σε κάποια ακατοίκητη περιοχή, ενώ αν η είσοδός του στην ατμόσφαιρα γίνει νύχτα, θα είναι θεαματική.