Είναι έτοιμη η Ευρώπη για τηλεργασία στις μέρες του Covid 19;

Είναι έτοιμη η Ευρώπη για τηλεργασία στις μέρες του Covid 19;

Τις ψηφιακές ικανότητες εργαζόμενων και επιχειρήσεων θα δοκιμάσει, μεταξύ άλλων, ο κορονοϊός που σαρώνει την Ευρώπη, αφού μπορεί η τηλεργασία να μοιάζει ως η ύστατη λύση προκειμένου να μην παγώσει κάθε οικονομική δραστηριότητα, ωστόσο η εφαρμογή της θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση για μια σειρά από λόγους.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το  Blοomberg, η τηλεργασία είναι πρακτικά terra incognita για τους Ευρωπαίους. Συγκεκριμένα, 6 στους 10 εργαζομένους στην Ευρώπη δεν έχουν εργαστεί ποτέ από το σπίτι τους, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2018. Στην Ιταλία, τη χώρα που η τηλεργασία είναι πλέον μονόδρομος, το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 67%, ενώ για την Ελλάδα στο 61%.


Αν και δεν υπάρχουν νεότερα στοιχεία για το 2019, οι όποιες διαφορές δεν αναμένονται συγκλονιστικές, δεδομένου ότι τους προηγούμενους 12 μήνες δεν συνέβη κάποιου είδους «ψηφιακή επανάσταση» στην Ευρώπη που να δρομολόγησε διαφορετικό προσανατολισμό στα καθιερωμένα μοντέλα εργασίας.

Εκτός από την έλλειψη κουλτούρας υπάρχει ένα ακόμη πρόβλημα: η απουσία πρόσβασης σε Ίντερνετ υψηλής ταχύτητας. Mε βάση στοιχεία που αποδέσμευσε ο ΟΟΣΑ πριν λίγες ημέρες, η Ελλάδα συνεχίζει να καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των 37 χωρών –μελών του στο ποσοστό ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω οπτικής ίνας, που τον Ιούνιο του 2019 ήταν μόλις 0,16% έναντι 81,65% της πρώτης, Ν. Κορέας.

Τέλος, μία ακόμη πρόκληση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όσοι επιλέξουν την τηλεργασία είναι το ζήτημα της ασφάλειας. Η προειδοποίηση έρχεται από την Kaspersky, η οποία σημειώνει πως με την απόφαση των κυβερνήσεων να κλείσουν εκπαιδευτικά ιδρύματα και χώροι εργασίας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, η τηλεργασία θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους διαδικτυακούς πόρους. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με ευκαιριακές επιθέσεις από ψηφιακούς εγκληματίες που εκμεταλλεύονται τους φόβους των ανθρώπων για τη νόσο αυτή, θα μπορούσε να δημιουργήσει μια «τέλεια καταιγίδα» για εγκληματικές δραστηριότητες.

Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου η πανδημία ενός βιολογικού ιού να μην εξελιχθεί σε επιδημία ψηφιακών ιών η Kapsersky προτείνει τα εξής:

1. Προστασία όλων των συσκευών με ένα αξιόπιστο προϊόν διαδικτυακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των φορητών συσκευών.

2. Εφαρμογή των πιο πρόσφατων ενημερώσεων στα λειτουργικά συστήματα και τις εφαρμογές μόλις αυτές γίνουν διαθέσιμες.

3. Χρήση εφαρμογών μόνο από αξιόπιστες πηγές, π.χ. Το Google Play, το App Store κ.λπ.

4. Χρήση μόνο αξιόπιστων δικτύων για δραστηριότητες στο διαδίκτυο..

5. Δεν κάνουμε κλικ σε συνδέσμους ή συνημμένα και δεν απαντάμε σε ανεπιθύμητα μηνύματα.

6. Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων μας τακτικά σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου που κρατάμε εκτός σύνδεσης για να αποφύγουμε απώλεια της εργασίας μας.